Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la audierile din Comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.

"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri. Ori rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci, un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.

"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau arhivat, pentru ca, altfel, in tara nu o sa aducem fiecare investitor strain sa-l bagam in tezaur si sa spunem acesta este aurul", a afirmat Isarescu.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, luna trecuta, sesizarea PNL si USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.

Liberalii au contestat in aprilie la Curtea Constitutionala actul normativ initiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea si Serban Nicolae care vizeaza limitarea rezervelor de aur ale tarii din strainatate.

Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizarii CCR, ca PNL nu isi doreste ca aurul Romaniei sa fie transformat in "ghiuluri si inele".

Intr-un discurs sustinut la Cluj-Napoca in luna februarie a acestui an, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat ca Romania detine in prezent cu peste 50% mai mult aur decat avea la sfarsitul anului 1989, respectiv 103,7 tone de aur, 60% din aceasta rezerva aflandu-se la Banca Angliei, iar ea foloseste la asigurarea si mentinerea credibilitatii externe a tarii ca partener solvabil.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri