Autoritatile indatoreaza continuu generatiile viitoare prin imprumuturi tot mai mari si la dobanzi tot mai ridicate, salariile din administratie se platesc pe datorie, pensiile se platesc pe datorie, alocatiile copiilor au fost marite pe datorie. Si nu se opresc aici! Pentru ca devin tot mai constienti ca nu vor fi capabili sa asigure pensionarilor un trai decent, avand in vedere ca majorarea pensiilor, daca se va pune in aplicare asa cum prevede noua lege, va genera inflatie si, implicit, reducerea nivelului de trai, vor sa oblige generatiile viitoare sa plateasca, pe langa contributii, si pensii de intretinere parintilor, bunicilor si strabunicilor.


Reactiile la proiectul de lege sustinut de actualul ministru al Muncii (care promite pensii fabuloase) si semnat de 73 de parlamentari, majoritatea PSD, nu au intarziat sa apara si toate sunt legate de sustenabilitatea actualului sistem de pensii de stat si seriozitatea guvernantilor atunci cand promit majorari fiulminante de pensii si bunastare generala.

Lucian Croitoru: O negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale asa cum doreste

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, scrie pe pagina sa de Facebook, cu privire la aceasta initiativa, ca demersul indica faptul ca “autorii considera fie ca statul roman nu are capacitatea de a face acest lucru (sa intretina pensionarii -n.r.), fie ca nu are datoria de a face acest lucru, acest din urma aspect intrand in contradictie cu esenta doctrinei social democrate a partidului din care initiatorii fac parte”.

In al doilea rand, spune Croitoru, initiativa reprezinta “o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale asa cum doreste: nu poti obliga un tanar sa plateasca pensie parintilor, bunicilor si strabunicilor, naturali sau vitregi, mai ales dupa ce i-ai obligat, oricum, sa plateasca impozite in acest scop, pe care si-l asuma statul”.

In al treilea rand, este un atac la morala romanilor tineri majori, care sunt implicit acuzati de imoralitate din moment ce proiectul de lege presupune implicit ca tinerii isi neglijeaza parintii. din nou, unii ca stiu mai bine relatiile dintre indivizi si nevoile acestora, mai spune Croitoru.

“Am, in consecinta, trei intrebari. Este sistemul public de pensii sau de asistenta sociala in faliment? Cred initiatorii proiectului legislativ ca dreptul omului de a utiliza venitul din munca in mod liber, este invechit si trebuie ingradit? Cred initiatorii proiectului ca tinerii in varsta de munca sunt imorali si-si parasesc parintii la greu? Daca raspunsul la aceasta din urma intrebare este pozitiv, sunt asa de numeroase cazurile incat depasesc resursele financiare ale sistemului public de pensii si de asistenta sociala?”, puncteaza consilierul guvernatorului BNR.

Cristian Paun: E un motiv ca si mai putini copii sa se nasca intr-o familie

La randul sau, profesorul de economie Cristian Paun este de parere ca initiativa PSD legata de ”pensia de sprijin” este o aberatie cap coada.

“Argumentele sunt simple. Grija pentru parinti / bunici este naturala ca si grija pentru copii. In mod natural suntem inclinati sa avem grija de ei nu doar pentru ca suntem rude. Ci si pentru ca ne sunt de ajutor. Au grija de nepotii nostri. Ne gatesc, au grija de casa noastra. Ne dau sfaturi. Ne ajuta cum pot, chiar daca nu neaparat cu bani. Foarte putini sunt cei care isi abandoneaza familia extinsa. O lege pentru o minoritate foarte restransa e inutila. Nu e nevoie de o lege, cu atat mai putin amenintarea cu puscaria”, scrie Cristian Paun pe pagina sa de Fecebook.

In plus, si el mentioneaz afaptul ca deja platim pentru pensia parintilor si bunicilor nostri. “30% din venitul nostru brut merge acolo. Ca statul a populat sistemul public de pensii cu tot felul de ”speciali” e alta discutie. E un esec al sau pe care acum il platim tot noi, in plus”, subliniaza profesorul citat.

Totodata, pensia ”de sprijin” rupe din veniturile familiale destinate copiilor (educatia lor, activitatile lor extra-scolare etc.) si, implicit, sacrifica viitorul acestei tari. “E un motiv ca si mai putini copii sa se nasca intr-o familie (deja avem o medie de 1 copil / familie, 2018 a fost anul cu cele mai putine nasteri din ultimii 50 de ani)”, adauga Cristian Paun.

El aminteste si faptul ca parintii si bunicii sunt ajutati tacit inclusiv de cei care sunt plecati in afara tarii. Dovada stau remitentele care, chiar daca au scazut, continua sa fie importante ca suma si continua sa suplimenteze veniturile celor ramasi acasa, sa le asigure supravietuirea.

“Statul ar trebui sa descurajeze redistribuirea arbitrara de resurse (inclusiv intre generatii) si sa incurajeze grija fiecaruia pentru propria persoana si pentru viitorul sau.
Numai un ticalos se poate gandi ca suntem ticalosi in relatia cu parintii nostri, ca trebuie sa fim amenintati cu puscaria pentru ca nu am constientiza ca vine o vreme cand trebuie sa le sarim in ajutor”, mai spune Cristian Paun.

Pe aceeasi tema s-au exprimat mai muloti economisti care, in mare, subliniaza aceleasi lucruri: faptul ca cei aflati in campul muncii platesc deja pensiile parintilor, bunicilor, strabunicilor, ca aceasta initiativa demonstreaza, o data in plus, faptul ca sistemul public de pensii se clatina serios, iar noua Lege a pensiilor, recent adoptata de Parlament, nu face decat sa grabeasca prabusirea si ca actuala coalitie de guvernare, incapabila sa isi respecte promisiunile, arunca intreaga responsabilitate a propriului esec pe generatiile viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri