Ministerul Finantelor Publice si ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita. Mutarea ar putea instaura o urma de normalitate in ceea ce priveste acest proces, tinand cont ca acum propririle se realizeaza pe toate conturile persoanei juridice/fizice executate, iar ridicarea lor este una greoaie.

Prin adaugarea acestui set de masuri, adoptate de catre Ministerul Finantelor in cadrul unui proiect ce ar urma sa fie implementat in perioada urmatoare , ANAF nu va mai pune poprire pe toate sumele pe care le detineti in conturile bancare, ci doar pe banii pe care ii datorati catre stat.

“Disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si, astfel, nu se vor produce sincope in activitatea desfasurata de acestia|, se arata in comunicatul de presa emis de catre ANAF.

O alta problema care apare in cazul conturilor bancare poprite este ridicarea acestei sanctiuni in urma achitarii sumelor datorate. Procesul este unul greoi, care dureaza pret de mai multe zile, perioada in care conturile bancare nu pot fi accesate. ANAF precizeaza ca noul sistem va elimina acest impediment, ridicarea popririlor devenind instanta.

Citeste si:
Cum treci cu bine peste controalele ANAF
Cum treci cu bine peste...

“Ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara va fi realizata cu operativitate, in timp real, avand in vedere ca incetarea masurii de infiintare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de informatii cu institutiile de credit”, se arata in comunicatul de presa.

Reprezentantii autoritatii mai adauga faptul ca persoanele sanctionate nu vor mai fi nevoite sa se deplaseze la sediul organelor fiscale in vederea ridicarii poprilor.

Sursa foto: Agerpress foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Emailuri false transmise in numele cabinetului presedintelui ANAF