Aplicarea de sactiuni trebuie facuta diferentiat, astfel incat efectele cauzate de brokeri sa nu fie suportate de casele de brokeraj sau de actionarii lor, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
"Intermediarii sunt cei care trebuiau sa vegheze asupra respectarii prospectului", a declarat Cristian Popa, presedintele CNVM, citat de NewsIn. Potrivit prospectului, era necesar ca banii aferenti subscrierii sa existe in conturile clientilor brokerilor in momentul subscrierii. "Prospectul primeaza inaintea oricarei cutume", a explicat Anghelache, care a amintit si de comunicatele transmise de unele dintre casele de brokaraj vizate, cu privire la bani care se aflau in decontare.

Dupa trei ore de discutii, CNVM a esuat in a ajunge la o concluzie in cazul ofertei primare lansate de Alumil Rom Industry, din cauza documentelor pe care casele de brokeraj continua sa le trimita, iar o decizie in acest sens va fi luata saptamana viitoare, a explicat Anghelache. "Aceste documente trebuie analizate pentru a se lua o decizie, mai ales ca am primit si contracte de custodie care trebuie verificate pentru a se constata valabilitatea lor", a mai spus presedintele CNVM. Presedintele CNVM a contestat faptul ca desi caselor de brokeraj li se cerusera documentele inca de anul trecut, acestea nu au respectat termenul initial si continua sa transmista Comisiei noi acte.

Potrivit legislatiei, sanctiunile pot fi avertisment sau amenda atat in cazul brokerilor, cat si al societatilor,dar se poate recurge si la suspendarea activitatii. in cazul firmelor, amenda este cuprinsa intre 0,5% si 5% din valoarea capitalului social, in functie de gravitatea faptei.

CNVM a publicat la sfarsitul saptamanii trecute o lista cu casele de brokeraj care au introdus ordine de cumparare fara a respecta prevederile prospectului cu privire la plata integrala a contravalorii titlurilor in momentul subscrieri. in lista sunt incluse 16 case de brokeraj: Valmob Intermedia, ING Securities, Raiffeisen Capital&Investment, Equity Invest, EFG Eurobank Securities, Super Gold Invest, Eldainvest, Confindent invest, Rombell Securities, Eastern Securities, Vanguard, Prime Transaction, BRD Securities, Intercapital Invest, HTI Valori Mobiliare si Broker Cluj.

Arbitrul pietei a cerut o pozitie oficiala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care a comunicat luni ca si-a indeplinit toate obligatiile legale si contractuale care ii revin in legatura cu oferta primara de vanzare de actiuni a Alumil Rom Industry. in urma analizei efectuate, Bursa a ajuns la concluzia ca operatiunile de subscriere efectute de investitori in cazul ofertelor primare initiale de vanzare de actiuni au fost desfasurate in afara pietei reglementate anterioare efectuarii operatiunilor de tranzactionare in sistemul tehnic al BVB.

Bursa nu are competenta legala de a monitoriza, supraveghea, constata si sanctiona acte juridice efectuate in afara sistemului de tranzactionare si/sau actiuni neadmise la tranzactionare, a precizat operatorul pietei in comunicatul de luni. in schimb, BVB considera ca este necesar ca CNVM sa emita acte individuale suplimentare care sa duca la finalizarea corecta a intregii opreatiuni

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost sesizata de unii investitori de existenta unor nereguli la subscrierea actiunilor in cadrul ofertei publice lansate de compania Alumil Rom Industry. Investitorii au suspectat faptul ca o parte dintre brokerii de la bursa au plasat ordine de subscriere pentru clienti desi acestia nu aveau in cont toti banii necesari. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a suspendat, la 20 decembrie, decontarile in oferta publica de la Alumil pe o perioada de doua saptamani.

Oferta publica primara de vanzare a actiunilor Alumil Rom Industry, in valoare totala de 28,75 milioane lei, s-a derulat, prin intermediul Bursei, in perioada 8-18 decembrie. Investitorii au subscris de 16,46 ori mai multe actiuni emise de compania Alumil Rom Industry, iar valoarea totala a subscrierilor a fost de peste 473 milioane lei (peste 138 milioane euro).

Oferta a fost intermediata de casa de brokeraj Alpha Finance. Actiunile au fost oferite la sediul intermediarului sau la sediile grupului de distributie alcatuit din casele de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Eteba Romania, Ieba Trust, Intercapital Invest si Broker SA si la sediul Alpha Bank Romania. Prin aceasta oferta, Alumil vindea prin oferta publica primara 6,25 milioane de actiuni care au o valoare nominala de 0,2 lei si un pret de vanzare de 4,6 lei. Investitorii aveau posibilitatea sa achizitioneze un pachet minim de 50 de titluri.

Alumil Rom Industry este o filiala a firmei Alumil Mylonas-Industria Aluminiului SA, grup industrial european implicat in industria de prelucrare a aluminiului. Compania este specializata in fabricarea profilelor de aluminiu pentru constructii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri