Anuntul oficial facut de Mark Zuckerberg pe 18 iunie cu privire la planurile companiei de a-si dezvolta propria moneda digitala, Libra, a facut inconjurul lumii. Insa, nu a durat mult pana cand persoane rau intentionate au vazut in acest anunt o oportunitate de a face bani de pe urma naivilor, carora le-au promis acces mai rapid la moneda digitala Libra si un pret mai bun.

O investigatie derulata de catre publicatia The Washington Post a scos la iveala o multime de conturi, pagini si grupuri de pe Facebook si Instagram care sustineau ca sunt reprezentanti oficiali ai entitatilor care dezvolta moneda digitala Libra.

Persoanele din spatele acestor conturi si pagini pretindeau ca le pot oferi utilizatorilor criptomonede Libra la reducere prin intermediul unor website-uri terte.

Este ironic faptul ca aceste inselatorii cu criptomonede au fost puse la cale prin intermediul Facebook si Instagram, platforme prin care compania incearca sa le confere utilizatorilor incredere cu privire la securitatea si siguranta celor care vor utiliza Libra in viitor.

Toata aceasta situatie readuce in discutie incapacitatea algoritmilor din spatele platformelor sociale sa identifice astfel de activitati, mai ales ca paginile, conturile si grupurile respective se foloseau de imaginile oficiale publicate de Facebook pentru proiectul Libra. Compania a reusit sa inchida o parte dintre pagini, insa doar dupa notificarea facuta de publicatia straina.

Ce este Libra

Mark Zuckerberg a anuntat oficial, pe 18 iunie, lansarea asociatiei non-profit Libra, ce se va afla in spatele criptomonedei cu acelasi nume. In total, 27 de entitati si-au unit fortele pentru a pune pe picioare acest proiect.

Misiunea asociatiei Libra este aceea de a crea un sistem de plati disponibil la nivel global care sa deserveasca miliarde de persoane. Acesta va fi dezvoltat cu ajutorul tehnologiei blockchain si ar urma sa fie lansat in 2020.

"Avand posibilitatea de a administra banii prin intermediul dispozitivelor mobile poate avea un impact pozitiv asupra vietii oamenilor, deoarece nu vor mai fi nevoiti sa poarte mereu numerar la ei sau sa plateasca comisioane extra pentru transferuri. Acest lucru este important in special pentru oamenii care nu au acces la bancile traditionale sau la alte servicii financiare. In acest moment, sunt in jur de 1 miliard de persoane care nu au un cont bancar dar au un smartphone", precizeaza Mark Zuckerberg in postarea sa de pe Facebook.

Fondatorul Facebook mai preciza ca entitatile din spatele asociatiei Libra isi propun sa faca transferul de bani simplu pentru oricine isi doreste sa il realizeze, la fel ca procesul de trimitere a mesajelor sau fotografiilor prin intermediul aplicatiilor sociale. Pentru a face acest lucru, compania din spatele platformei sociale va fonda o subsidiara independenta denumita Calibra, care va construi servicii ce iti vor permite sa trimiti, sa cheltui si sa economisesti Libra, incepand prin dezvotlarea unui portofel digital care va fi valabil in WhatsApp si Messenger, dar si ca o aplicatie de sine statatoare. Lansarea este programata pentru anul viitor.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstuck.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri