Guvernul se coordoneaza cu banca centrala pentru a gasi cel mai bun moment pentru lansarea de titluri de stat in Romania, a declarat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

"Guvernul se coordoneaza cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a gasi cel mai bun moment pentru emisiunea titlurilor de stat in Romania", a spus Vladescu, citat de NewsIn. Ministrul de finante a mai spus ca guvernul va emite, in urmatoarele luni, obligatiuni in valoare de 500 milioane euro pe pietele internationale. El a spus ca emisiunile de titluri de stat vor sustine si activitatea Pilonului II de pensii (pensii obligatorii administrate privat).

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a organizat, pe 8 ianuarie, doua licitatii pentru titlurile de stat emise. Astfel, MFP s-a imprumutat de la participantii la licitatii cu doua miliarde lei pe o luna si cu 500 milioane lei pe sase luni. Luni, MFP a organizat o noua licitatie pentru titluri de stat in valoare de un miliard lei la sase luni. Banca centrala a anulat licitatia pentru depozitele la o luna pe care trebuia sa o tina pe 8 ianuarie, de teama ca leul sa nu se aprecieze prea mult, dupa ce Ministerul de Finante a vandut, in cele doua licitatii titluri de stat in valoare de 2,5 miliarde lei, sustin bancherii.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut si pe 15 ianuarie titluri de stat de 999,98 milioane lei (295 milioane euro) cu scadenta la sase luni, a informat, iar oferta de cumparare a fost de 5,4 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Valoarea nominala a titlurilor adjudecate a fost de 1,03 miliarde lei. Clientii care au cumparat aceste titluri de stat vor avea un randament mediu de 5,81% pe an pentru aceste titluri la sase luni.

Titlurile de stat vandute la aceste licitatii au fost de tipul cu discont, care sunt nepurtatoare de dobanda. Ele sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, acesta fiind beneficiul cumparatorului. Statul va plati la scadenta titlurilor valoarea lor nominala.

Licitatia a avut loc la sediul central al BNR. Modalitatea de adjudecare a fost metoda pretului multiplu, care presupune alocarea titlurilor de stat pentru ofertele acceptate la pretul (dobanda) pe care fiecare dintre ofertantii castigatori l-a oferit, pana la adjudecarea completa a emisiunii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
OTP Bank România și-a anunțat rezultatele financiare pentru anul 2019
Setari Cookie-uri