Un numar de 278.524 de debitori erau inregistrati la banci, la finele lui 2006, cu restante la imprumuturi care insumau 419,1 milioane lei (124 milioane euro), din care aproape doua treimi (61,4%) erau la credite de consum, potrivit datelor Biroului de Credit.
In urma cu un an, valoarea restantelor la credite se ridica la 47 de milioane de euro, adica de 2,6 ori mai putin.

Restantele la creditele de consum aveau cea mai mare pondere in total si insumau, la finele anului trecut, 257,2 milioane lei (76 milioane euro), fiind urmate de restantele la liniile de credit care totalizau 116,9 milioane lei (34,5 milioane euro).

Restantele la creditele revolving (pe card de credit) erau in valoare de 32,7 milioane lei (9,7 milioane euro), in timp ce restantele la creditele ipotecare si la descoperirea de cont aveau valori mult mai mici, de 7,1 milioane lei (2,01 milioane euro), respectiv 5,3 milioane lei (1,6 milioane euro), arata datele Biroului de Credit.

Din cei 278.524 restantieri de la finele anului tocmai incheiat, 228.153 debitori au restante curente la o singura institutie de credit, in timp ce 50.371 au restante la mai multe institutii financiare.

La data de 31 decembrie 2006, participau in sistemul Biroului de Credit 22 de banci, sase societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari. Pana la sfarsitul anului trecut, Biroul de Credit a eliberat peste 8,9 milioane rapoarte de credit.

Biroul de Credit functioneaza de la sfarsitul anului 2003, are ca actionari 27 de banci si are drept scop furnizarea de date despre istoricul bancar al solicitantilor de credite. incepand cu anul 2006, Biroul de Credit este membru a Asociatiei Europene a Birourilor de Credit (ACCIS).

Totusi, suma creditelor restante la plata reprezenta sub 0,5% din totalul impruturilor acordate de banci populatiei si firmelor din Romania, care insumau, la sfarsitul lunii noiembrie, 91,5 miliarde lei (26,64 miliarde euro), cu 54,74% mai mult decat in noiembrie 2005, potrivit unui raport recent al bancii centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri