Romanii ar putea sa inceapa sa cotizeze la fondurile de pensii private facultative in cateva luni, in timp ce pensiile private obligatorii vor incepe sa functioneze la sfarsitul anului 2007, a declarat pentru NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Mihai Seitan.

Potrivit lui Mihai Seitan, in anul 2007 romanii vor putea sa cotizeze atat la sistemul de pensii private facultative, cat si la cel de pensii private obligatorii.

"In cazul sistemului facultativ, este o chestiune de cateva luni, doua, trei, pana cand primii romani vor putea sa contribuie. Exista legislatia in vigoare, exista normele de aplicare, acum se fac primele autorizari pentru firmele care vor infiinta fonduri de administrare a pensiilor facultative", a spus Seitan.

Persoanele interesate de pensiile facultative vor putea sa contribuie, singuri sau impreuna cu angajatorul, cu o suma la alegere, dar nu mai mare de 15% din salariu.

Pentru crearea fondurilor de pensii obligatorii va fi nevoie de mai mult timp pentru ca legea abia a fost promulgata, dupa care Comisia de Supraveghere trebuie sa faca normele si trebuie sa se infiinteze si sa se autorizeze firmele care vor administra fondurile.

"Acest sistem va fi obligatoriu pentru persoanele sub 35 de ani, dar acestea nu vor plati nimic in plus din salariu. Cotizatia va fi luata din cei 9,5% care se platesc in prezent la sistemul de asigurari sociale. La inceput se vor lua doua procente, urmand sa se ajunga la 6% in urmatorii ani. Asta nu inseamna ca bugetul asigurarilor sociale va avea de suferit. Pentru deficitul creat, Ministerul de Finante va contribui de la bugetul de stat. In primul an preconizam un deficit in bugetul public de asigurari sociale de 0,16% din PIB, urmand ca pana in 2013 acesta sa ajunga la 1% din PIB", a completat presedintele CNPAS.

Avantajul pe care il vor avea beneficiarii celor doua sisteme de pensii private va fi acela ca la iesirea la pensie, acestia vor avea in cont atat banii pe care i-au depus de-a lungul vietii, cat si cei care au rezultat din investirea acestora.

"Dupa estrimarile noastre, dupa 25 de ani de contributie, banii depusi in fond se vor dubla prin investitie. Astfel, oamenii vor avea la dispozitie o suma de doua ori mai mare decat cea depusa, care, insa, va fi distribuita esalonat pe toata durata vietii", a precizat Seitan.

Presedintele CNPAS ii sfatuieste pe oamenii sa fie receptivi la cele doua sisteme si sa nu se teama de eventuale fraude.

"Este practic imposibil sa se faca ilegalitati cu aceste fonduri, in primul rand pentru ca firmele vor fi atent monitorizate de o comisie speciala, dar si pentru ca vor fi firme importante din Europa, care au experienta de ani de zile in administrare de fonduri de pensii private si care nu vor veni in Romania sa faca ilegalitati. Avem deja semnale ca peste 20 de astfel de firme din Europa vor sa intre pe piata romaneasca", a mai precizat Seitan.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri