Patrick Gelin, presedintele BRD, considera ca marja de dobanda din sistemul bancar romanesc nu va mai putea scadea, deoarece nu va mai putea fi acoperit riscul de credit. Banca practica dobanzi cu pana la 10% peste cele ale unora dintre concurenti
Patrick Gelin, presedintele BRD - Groupe Socit Gnrale considera ca marja de dobanda din sistemul bancar romanesc nu va mai putea scadea, deoarece nu va mai putea fi acoperit riscul de credit. ''Cred ca trebuie sa se opreasca aceasta scadere a marjelor intre dobanzile pasive si cele active, pentru a putea fi asigurat riscul de credit si de capital al unei banci'', a explicat Patrick Gelin.

Acesta a citat statistici ale Bancii Nationale in care se arata ca, in 2004, marja medie de dobanda pe total sistem bancar a fost de 8,70 puncte de baza, la sfarsitul lunii decembrie ajunsese la 7,40, pentru ca in februarie 2005 sa coboare pana la 5,40 puncte.

Ai dobanda mica, esti acuzat de dumping

Este foarte posibil ca membrii conducerii BRD sa fie deranjati de scaderile reale de dobanda operate de mai multe banci in ultima vreme.

Gelin a mentionat ca a aflat despre practicile de dumping ale altor banci atunci cand companiile mari, la negocierea unor contracte de creditare, formulau pretentii exagerate.

Am avut cazuri in care unele firme ne spuneau ca vor un comision Y, altfel vor merge la alta banca care le-a garantat comisionul X.
Asa am aflat ca bancile mici care au ambitii mari si vor sa acapareze clienti cu orice pret apeleaza la oferirea unor produse si servicii, la preturi de dumping, neconforme cu realitatea, a declarat pentru "Ghiseul Bancar" presedintele BRD.

Este si normal ca BRD sa aiba o asemenea pozitie, cand opereaza o dobanda de baza, de exemplu, de 25% pentru creditul de consum, in timp ce unele banci afiseaza deja dobanzi de 15% sau chiar mai mici.

In plus, se pare ca BRD nu a inteles foarte bine recomandarile guvernatorului Mugur Isarescu.
Seful BNR a indicat recent ca dobanzile la credite trebuie sa ajunga in vara undeva intre 10 si 14%.

Clientii vin la BRD cu solicitari "nerealiste"

Potrivit lui Gelin, banca franceza nu poate sa raspunda favorabil unor solicitari nerealiste venite din partea societatilor comerciale care au primit oferte de la bancile care practica dumping-ul.

Presedintele BRD spune ca se pot face compromisuri, in urma unor negocieri directe, insa niciodata banca nu poate cobori pretul unui produs sub costul impus de riscurile specifice creditarii.
Fara sa dea nume, presedintele BRD s-a referit la bancile mici care vor sa castige cota de piata.

Solicitat sa explice ce intelege prin "banci mici", Gelin n-a ezitat sa afirme ca printre bancile dornice sa se impuna pe piata se numara Unicredit, OTP Bank, Piraeus Bank si altele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri