Relatia dintre banci si FinTech-uri pare sa se normalizeze, dupa cativa ani de tatonari cu privire la modul in care se va schimba peisajul financiar aparitia noilor entitati. Insa, o noua ingrijorare planeaza asupra sectorului bancar, cea provenind din zona de TechFin, companii gigant din zona de tehnologie, care ar putea sa intre pe zona bancara cu alt tip de solutii. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu, explica, insa, ce ingreuneaza intrarea acestor companii pe piata.

Riscurile tehnologice in domeniul bancar sunt departe de a se fi disipat, desi relatia dintre banci si FinTech-uri, care a preocupat industria financiara in ultimii ani, s-a transformat, in general, in parteneriate benefice de tip win-win.

“Sunt tehnologii disruptive care stau sa apara si care vor schimba fundamental modul in care institutii stabile si cu istorie interactioneaza cu baza lor de clienti. (...) Nu suntem atat de ingrijorati de relatia dintre FinTech-uri si banci pentru ca aceasta a evoluat spre o relatie de parteneriat”, a explicat Sergiu Oprescu in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking difuzata pe wall-street.ro.

Inscrie-te GRATUIT AICI la Future Banking FinTech Edition, evenimentul wall-street.ro in cadrul caruia va fi lansata harta FinTech-urilor din Romania.

Potrivit acestuia, la momentul aparitiei FinTech-urilor, au fost 3 strategii posibile. In prima varianta, bancile ar fi intrat si ele in zona de inovare pentru a oferi clientilor servicii similare celor oferite de FinTech-uri. In a doua varianta, bancile ar fi ramas reactive, asteptand ca inovatia sa ajunga la ele si sa contrabalanseze in relatia cu clientul pe inovatia venita de la FinTech. Iar a treia varianta, cea si aleasa in final in cele mai multe cazuri, era cea a parteneriatului.

“Eu cred ca strategia care este castigatoare este cea de parteneriat, pentru ca are in centrul sau clientul. Noi incheiem parteneriate pentru a deservi cat mai bine clientul, pentru a adresa fiecare nevoie a acestuia si atunci aceste parteneriate sunt castigatoare pentru ca de la inceput fiecare dintre cei doi parteneri stie ca isi va mentine clientul in relatia cu ei. De asta nu sunt atat de ingrijorat de relatia banci - FinTech. Cred ca acest lucru se va intampla”, a punctat presedintele ARB.

Inscrie-te GRATUIT AICI la Future Banking FinTech Edition, evenimentul wall-street.ro in cadrul caruia va fi lansata harta FinTech-urilor din Romania.

Altceva, insa, il ingrijoreaza pe seful bancherilor din Romania.

“Sunt putin mai ingrijorat de relatia TechFin versus sistem bancar. Cand spun TechFin, este o diferentiere fina. TechFin sunt acele institutii mari de tip Amazon, Google, Alibaba care intra in zona financiara printr-o disrupere totala a segmentului respectiv, oferind servicii financiare pe un anumit segment, care se duc catre client cu o solutie care cateodata poate sa nu fie neaparat o solutie de tip bancar. Insa TechFin-urile intra mai greu in zona bancara datorita reglementarilor. Cu cat reglementarea este mai puternica in sectorul bancar, cu atat reprezinta o bariera mai puternica la intrare pentru TechFin-uri. Deci exista un rol benefic al suprareglementarii care a avut loc in ultima perioada, pentru ca apare ca un fel de posibila bariera la intrare pe aceasta relatie potential mai disruptiva”, a explicat Sergiu Oprescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri