Anul 2019 a fost unul extrem de “roditor” pentru o mare parte dintre criminalii cibernetici care si-au indreptat atentia catre industria criptomonedelor, lasand mii de clienti ai platformelor de tranzactionare fara activele digitale.

Conform unui raport publicat de catre CipherTrace, din luna ianuarie pana in aceasta luna au fost furate criptomonede in valoare de 4,26 miliarde de dolari de la investitori si de la platformele de tranzactionare.Insa, nu toti criminalii cibernetici au reusit sa profite de prada lor, unii dintre ei ajungand pe mana autoritatilor care i-au trimis dupa gratii. Va prezentam mai jos o parte dintre cele mai mari atacuri cibernetice din aceasta prima parte a anului.

BITPoint - 28 de milioane de dolari

Platforma de tranzactionare din Japonia BITPoint a fost in luna iulie tinta unui atac in urma caruia au fost furate criptomonede in valoare totala de 28 de milioane de dolari. Din aceasta suma, 19,3 milioane de dolari erau fondurile clientilor, in timp ce restul erau banii platformei, conform businessinsider.com.

Printre activele digitale furate de catre criminalii cibernetici s-au numarat Bitcoin, XRP, Ether, Litecoin si Bitcoin cash. In urma acestui atac, compania a fost nevoita sa suspende activitatea platformei, CEO-ul BITPoint precizand ca vor incerca sa le ramburseze utilizatorilor fondurile furate.

Binance: 40 de milioane de dolari furati in luna mai

Binance a inregistrat un furt de 40 de milioane de dolari in luna mai a acestui an. Aceasta actiune a criminalilor cibernetici ridica semne ingrijorare deoarece Binance este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari si stabile platforme.

Totusi, in cazul acestei platforme, daunele au reprezentat doar 2% din totalul de fonduri pe care le depoziteaza, iar reprezentantii Binance au declarat ca vor acoperi sumele prin intermediul propriului fond de asigurare.

2 israelieni arestati pentru atacuri de tip phising care le-ar fi adus peste 100 de milioane de dolari

Conform raportului CipherTrace, doi frati din Israel au fost arestati pe 21 iunie pentru atacuri de tip phising desfasurate pe o perioada de trei ani, de pe urma carora ar fi obtinut criptomonede in valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Acestia reuseau sa pacaleasca investitorii de pe forumuri dedicate tranzactionarii criptomonedelor, convingandu-i sa intre pe site-uri clonate care erau asemanatoare cu cele ale platformelor populare.

6 arestari in Anglia si Olanda

Oficiul de Politie al Uniunii Europene(EUROPOL) a precizat intr-un comunicat de presa ca au fost arestate 6 persoane, 5 barbati si o femeie, depistate in locuintele lor din Anglia si Olanda, dupa o investigatie care a durat 14 luni.

Furturile acestora ar fi afectat peste 4.000 de persoane, provenite din 12 tari diferite, care au fost pacalite prin intermediul metodei “typosquatting”, prin care criminalii cibernetici creau site-uri false pentru platforme de tranzactionare prin care capatau acces la portofelele de bitcoin.

Kraken - 10 milioane de dolari

Kraken, o platforma importanta de tranzactionare a criptomonedei Bitcoin, s-a confruntat cu o situatie ce la prima vedere a parut a fi o problema tehnica in urma careia pretul unei criptomonede a scazut pentru cateva momente de la 8.400 de dolari la 75 de dolari.

Analistii de la CipherTrace au sugerat in raportul lor ca ar fi fost vorba de un atac complex realizat de catre un criminal cibernetic, care ar fi reusit sa sparga contul unui utilizator de unde a sustras Bitcoin in valoare de 10 milioane de dolari.

GateHub

GateHub a transmis un comunicat pe 6 iunie in care precizau ca au fost compromise 100 de portofele digitale. Investigatia companiei este in desfasurare, iar pana la eliberarea acestui raport, Ripple in valoare de peste 200.000 de dolari a fost recuperat.

Bitrue

Bitrue, o platforma de tranzactionare din Singapore, s-a confruntat cu un furt de active digitale in valoare de 4,2 milioane de dolari in luna iunie a acestui an. Reprezentantii au declarat ca 9,3 milioane de Ripple ( 4 milioane de dolari) si 2,5 milioane de ADA (231.8000 de dolari) ca urmare a exploatarii unei vulnerabilitati descoperite in sistemul de securitate al platformei.

Sursa foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri