Investitorii straini ar putea cumpara, in 2007, obligatiuni ale companiilor sau autoritatilor romane in valoare de 6 miliarde dolari, fata de 4,7 miliarde dolari in 2006, datorita momentului bun dat de intrarea in Uniunea Europeana si liberalizarea contului de capital, potrivit unui raport al IIF

Expertii de la Institute of International Finance (IIF) se asteapta ca Guvernul Romaniei sa emita obligatiuni in euro pe piata internationala in acest an. in plus, populatia va lua mai multe imprumuturi in valuta, din cauza aprecierii leului si a dobanzilor mai mici.

Europa Centrala si de Est, asa numita zona "emergenta", va atrage in 2007 fonduri de 63,5 miliarde dolari din vanzari de obligatiuni, care reprezinta mai mult de doua treimi (68%) din sumele plasate de investitorii straini in tarile emergente.

Pe plan mondial insa, investitiile nebancare in tarile emergente se vor reduce de la 103 miliarde dolari in 2006 la 93 miliarde dolari in acest an. Scaderea are drept sursa reducerea valorii noilor emisiuni de obligatiuni - in special de stat - in moneda straina, care a inregistrat, in 2006, un nivel de 120 de miliarde de dolari.

Cererea de astfel de instrumente de investitii va ramane ridicata in special din partea fondurilor de pensii, a companiilor de asigurari si a bancilor. Numai in Statele Unite, activele fondurilor de investitii specializate in investitii in bonduri ale tarilor emergente au atins 52 miliarde dolari in 2006.

"In plus, bancile centrale care detin multe fonduri, investitorii de pe piata asiatica si cei plini de petrodolari din Orientul Mijlociu vor cauta, de asemenea, instrumente care sa le aduca randamente ridicate", se mentioneaza in raportul citat de NewsIn. Totusi, castigurile din titlurile emise de tarile emergente sunt mai mici in prezent. "Potrivit unei mari companii de brokeraj, noile plasamente aduc randamente de numai 12% pe an", se mai spune in raport.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus: OUG pentru amânarea ratelor la credite până la finalul anului
Setari Cookie-uri