Actionarii societatii Jiul SA din Craiova, care detine hotelul Jiul din localitate, vor lua in discutie delistarea societatii de pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si majorarea capitalului social al acesteia, potrivit unui comunicat al Jiul SA remis Rasdaq.

Convocatorul adunarii generale extraordinare a actionarilor (AGEA) Jiul SA nu precizeaza suma cu care societarea si-ar putea majora capitalul social. AGEA de la Jiul SA, convocata in data de 22 februarie 2007, va mai lua in discutie stabilirea indemnizatiei de administrare a administratorului unic al societatii.

Potrivit paginii de internet a Rasdaq, Jiul SA dispune de un capital social de 3,3 milioane lei, detinut, in proportie de 73,73%, de Pompiliu selea, care ocupa si functia de director general al societatii, alti actionari controland 26,27% din titlurile societatii.

Actualul ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu a declarat, in martie 2006, pentru cotidianul craiovean Gazeta de Sud, ca detine patru hoteluri in judetul Dolj, printre care si hotelul Jiul din Craiova, prin intermediul lui Pompiliu selea, vechi lucrator in bransa hotelierilor din Craiova, pe care l-ar fi imprumutat, in 1995, cu echivalentul in euro a peste sapte miliarde de lei. Actiunile nu figureaza, in continuare, nici in cea mai recenta declaratie de avere a ministrului, motiv pentru care deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu a solicitat DNA, in ianuarie 2007, controlul declaratiei de avere a lui Berceanu.

Eu nu am facut, ca altii, afaceri cu statul. Eu am cumparat de la persoane private. Pompiliu selea imi este prieten de 25 de ani si el mi-a propus aceasta afacere. Hotelul Jiul fusese privatizat prin metoda MEBO, iar fiecare angajat se considera patron si se fura totul de pe acolo. Initial, am cumparat actiuni pe numele lui Pompiliu selea, iar apoi direct. Am trecut in declaratia de avere ca-mi datoreaza 200.000 de euro, pentru ca n-am stiut cum altcumva sa mentionez, a fost citat Radu Berceanu in ziarul craiovean, la acea data vicepresedinte al Senatului. Ulterior, Radu Berceanu a negat afirmatiile care i-au fost atribuite de cotidianul Gazeta de Sud, a mentionat ca nu detine actiuni la nici un hotel si a declarat doar ca este prieten cu Pompiliu selea.

Potrivit ultimelor informatii financiare, disponibile pe pagina de internet a Rasdaq, Jiul SA a inregistrat, dupa primul semestru al anului 2006, un profit net de 22.439 lei, fata de o pierdere de 2.215 lei in perioada similara din 2005. Cifra de afaceri a Jiul SA era, la jumatatea anului trecut, de 2,23 milioane lei, fata de 1,57 milioane lei in primul semestru din 2005.

Dividendele brute constituite aferente anului 2005 au fost in valoare de 200.000 lei, iar dividendele nete, de 168.000 lei, din care s-au achitat, in primul semestru din 2006. 6.309 lei, potrivit raportului semestrial al societatii. Nu am constituit provizioane de risc si diverse cheltuieli si s-au efectuat plati in continuare pentru dividendele constituite pentru anii 2003, 2004 si 2005. Cu toate ca procesul investitional continua, acest lucru nu a afectat si nu va afecta activitatea economica in 2006, se mai precizeaza in raport.

Dupa primul semestru din 2006, Jiul SA avea contractate credite bancare pentru investitii de peste 676.500 euro. in anul 2006, s-a continuat procesul investitional inceput in semestrul I 2004, cand s-au realizat investitii in suma de 1.048.896 lei, din care 905.725 lei din credite si 143.171 lei din surse proprii ale societatii. in primul semestru din 2006 s-au realizat investitii in suma de 1.345.200 lei, finantate prin credite bancare. Se preconizeaza, in perioada urmatoare, amenajarea piscinei exterioare a hotelului Jiul, se mai afirma in raport, potrivit NewsIn.

In semestrul I 2006, s-au modernizat cele 32 camere de la etajul trei al hotelului, ceea ce va conduce la cresterea incasarilor din prestatii hoteliere cu 320 euro pe zi. Totodata, s-a modernizat sala "Piscina" a restaurantului, care are o capacitate de 180-200 locuri si unde se organizeaza mese festive in toate week-end-urile. Avem comenzi ferme pentru congrese si simpozioane, ceea ce ne garanteaza ca, din sumele incasate, vom reusi sa ne autofinantam, se mai spune in raportul semestrial al Jiul SA. Jiul SA a inregistrat, in 2005, un profit net de 562.954 lei si venituri totale de 4,22 milioane lei.

Jiul SA este listata la categoria de baza a Rasdaq din 2004 si a fost suspendata de la tranzactionare pe 22 ianuarie 2007. De la listare, societatea a fost obiectul a 1.087 de tranzactii, in valoare totala de de 311.158 lei. Ultima tranzactie s-a inregistrat pe data de 18 decembrie 2006, la pretul de 0,33 lei pe actiune, numarul de actiuni tranzactionate fiind de 1.500.

Hotelul Jiul este situat in centrul Craiovei, la kilometrul zero, este cotat la trei stele si are o capacitate de 197 de camere. Complexul dispune, de asemenea, de doua restaurante, doua baruri si o piscina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri