Moneda nationala s-ar putea aprecia usor, pana la o cotatie de 3,35 lei/euro, saptamana urmatoare, deoarece o parte din leii in exces din piata vor fi folositi la plata taxelor si impozitelor si banca centrala ar putea atrage o cantitate mare de bani din piata, spun analistii.

"Toata lumea asteapta licitatia de luni a bancii centrale pentru depozitele la o luna, la care banuiesc ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va atrage cam doua miliarde lei, cum atragea de obicei. Nu ar avea motive sa atraga mai multi bani din piata, mai ales ca, pe 25 ianuarie vor iesi alti lei din piata, pentru ca vor urma platile de taxe si impozite catre Ministerul Finantelor Publice(MFP)", a declarat pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Reducerea lichiditatilor in lei, precum si linistirea apelor din zona politica, unde membrii Aliantei nu au mai discutat direct de alegeri anticipate sau de caderea guvernului, ar trebui sa duca la o revenire a leului pana la 3,35 lei/euro, ca in primele zile de tranzactionare din acest an, a mai spus dealerul sef al Bancii Transilvania.

"Pentru luni ne asteptam la continuarea aprecierii leului, dar intr-un ritm mai lent, cu un interval de tranzactionare de 3,3750-3,3850 lei/euro", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Bancile comerciale dispun, in prezent, de un volum mare de lichiditate pentru ca BNR a atras din decembrie doar o parte din surplusul banilor adusi de banci la licitatiile sale pentru depozitele la o luna, restul banilor fiind retrimisi in piata.

Banca centrala a incercat, astfel, sa tempereze intrarea in tara a valutelor straine care au dus la aprecierea rapida a leului de la finele anului trecut, sustin bancherii. Bancile au posibilitatile foarte reduse de plasare a excesului de lichiditate in lei, ceea ce a dus la mentinerea unor niveluri deosebit de scazute ale dobanzilor pe piata interbancara pentru toate scadentele, in aceasta perioada, a explicat Citu.

"Pentru prima parte a saptamanii viitoare ne asteptam la o usoara crestere a ratelor de dobanda pentru ca, luni, banca centrala va organiza licitatia de depozite la o luna. Asteptarile sunt ca BNR sa sterilizeze cu un procent de alocare superior celui precedent (25,46%) desi volumul probabil va fi mai mic decat cel de saptamana trecuta (de cinci miliarde lei) intrucat bancile nu vor supralicita cu o zi inainte de incheierea perioadei de mentinere a rezervelor obligatorii", a mai spus economistul sef al ING Bank Romania.

Inceputul unei noi perioade de mentinere a rezervelor minime obligatorii, pe 24 ianuarie, precum si efectuarea platilor catre bugetul de stat, pe 25 ianuarie, ar putea duce la o usoara crestere a dobanzilor pe termen scurt. Pe 26 ianuarie, insa, lichiditatea aditionala va reveni in piata intrucat vor ajunge la scadenta depozite la o luna de la BNR in valoare de 1,5 miliarde lei si vor ajunge la maturitate depozitele facute la Ministerul de Finante cu scadenta la doua saptamani de aproximativ doua miliarde lei, conform estimarilor ING Bank Romania pentru ca volumul acestor depozite nu a fost facut public de catre MFP.

Analistii ING Bank Romania se astepta ca nivelul scazut al ratelor de dobanda sa se mentina si saptamana viitoare cu usoare presiuni de crestere de luni pana miercuri.

Cursul oficial afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata o cotatie de 3,3824 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri