Concentrarea pietei de asigurari RCA, atat din perspectiva societatilor de asigurare cat si pe clase de asigurare, precum si pierderile pe care segmentul RCA (si mai nou si CASCO) le aduc in activitatea societatilor constituie amenintari importante de natura structurala pentru industria de asigurari, in ansamblu, a precizat Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un text publicat pe site-ul institutiei.

"Intotdeauna exista si riscuri potentiale, de aceea suntem atenti la toate evolutiile pietei, atat la nivel micro cat si sectoriale. Suntem totodata constienti ca amenintarile pot fi endogene, venite din structura si particularitatile pietei, sau exogene, generate de cauze externe adesea imprevizibile", a declarat Leonardo Badea (foto).

Referitor "la amenintarile potentiale, sunt convins ca cele mai importante nu mai constituie un secret pentru nimeni, ele fiind din pacate de natura structurala: concentrarea pietei atat din perspectiva societatilor de asigurarecat si a concentrarii pe clase de asigurare, precum si pierderile pe care segmentul RCA (si mai nou si CASCO) le aduc in activitatea societatilor. Nu uitam ca pe termen lung pierderile pot afecta solvabilitatea, chiar daca in prezent acest risc este redus la nivelul pietei in ansamblu", a mai spus presedintele ASF.

Pe piata RCA exista un grad ridicat de concentrare, in contextul in care primele doua societati, City Insurance si Euroins, cumuleaza peste doua treimi din primele brute subscrise. La inceputul lui august din acest an, ASF a sanctionat cu avertisment scris, in urma unor controale, cele doua societati. Ambele companii ar fi inregistrat cresteri importante ale petitiile si reclamatiilor de la clienti in prima jumatate a acestui an.

Legat de pierderi, rata combinata a daunei pe segmentul RCA a explodat in primul trimestru din 2019. Aceasta a crescut la 122,51%, comparativ cu 109,38% in trimestrul intai din 2018 si 97,27% in aceeasi perioada din 2017. Nici un asigurator RCA nu avea o rata combinata sub 100% in 2019, potrivit ultimelor informatii publicate de catre ASF.

Rata combinata constituie raportul dintre cheltuieli (plus daune) si venituri (prime brute subscrise) pentru o companie de asigurari. Asta inseamna ca o companie cu o rata combinata de peste 100% trebuie sa completeze obligatiile financiare cu majorari de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri