Actiunile bancilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate la valori ale raportului pret castig supraevaluate, cu mult peste nivelul celor din zone apropiate cum ar fi Serbia sau Turcia, potrivit presedintelui East Capital, Peter Hakansson
Potrivit East Capital, companie de investitii specializata pe pietele est europene, sunt de asteptat in continuare cresteri ale cotatiilor actiunilor companiilor romanesti listate, desi anumite actiuni-vedeta isi vor incetini probabil cresterea unele din acestea, cum ar fi titlurile bancare fiind in acest moment supraevaluate comparativ cu titluri similare de pe pietele est-europene. "East Capital a avut plasamente in banci romanesti listate, insa am renuntat la ele si nu intentionam sa le reluam in viitorul apropiat" a spus presedintele East Capital.

"Marii investitori nu sunt interesati doar de analizele privind pespectivele de crestere a randamentelor ci in primul rand de lichiditate si diversitate. Investitorii straini trebuie sa aiba siguranta ca piata nu va fi destabilizata prin intrari si iesiri mici de capital si de asemenea este nevoie de o oferta mai are de titluri de valoare, pentru diversificarea investitiilor", a mai spus Hakansson, potrivit NewsIn.

In opinia presedintelui East Capital, unul dintre dezavantajele pietei romanesti de capital este acela ca free-float-ul este foarte limitat iar capitalizarea este foarte concentrata, desi exista un numar relativ mare de emitenti. Totodata, pe piata romanesca sunt prea putine oferte publice initiale. in Polonia, de exemplu, in ultimii ani, au fost circa 50 de oferte publice initiale pe an, iar in Romania trebuie sa fie cel putin 25. Listarea copaniilor importante face sa sporeasca interesul si pentru titlurile societatilor care sunt deja pe piata de capital.

Lichiditatea mica si numarul mic de emitenti blocheaza potentialul de dezvoltare al pietei romanesti de capital investitorii straini importanti confruntandu-se, de exemplu cu problema pragului maxim de detinere de 1% la Societatile de Investitii Financiare (SIF). "Asteptam cu mare interes listarea Fondului Proprietatea, si ne-am dori de asemenea, sa fie mai multe actiuni blue-chips la BVB", a precizat Hakansson.

Din alte puncte de vedere, insa, piata romanesca de capital prezinta o suma de avantaje pentru investitori. Acestea tin mai ales de ritmul de crestere economica al tarii si de recenta aderare a Romaniei la UE. Astfel, Romania dispune de o forta de munca performanta, nivelul salariilor si al taxelor este destul de scazut, iar creditul de consum este in continua urcare data fiind si cresterea puterii de cumparare si a apetitului pentru consum ale populatiei.

"In Romania, East Capial a investit 3% din totalul activelor fondului sau global de investitii, East Capital Eastern European Fund si intentionam ca in urmatorii ani sa ajungem sa triplam nivelul plasamentelor noatre in Romania", a precizat Hakansson.

Sectorul imobiliar va fi una dintre vedetele pietei de capital in urmatorii ani, si de asemenea sectorul de retail ca si acela al turismului.

In raport cu dimesniunile tarii si cu ritmul dezvoltarii economice, numarul de companii cotate la Bursa in Romania est insuficient. Societatile pot deveni mai atractive pentru investitori daca isi asuma riscul de a se lista pe bursele din strainatate. Avem aici exemplul Kazacstan-ului care, desi nu este membra a UE, a avut anul trecut patru oferte publice initiale la Bursa din Londra, finalizate cu succes, a mai spus Hakansson.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde euro. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong.

East Capital administreaza fondurile East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

Numarul clientilor companiei depaseste 250.000. in Romania, investitiile East Capital se ridica la peste 115 milioane euro, sumele fiind investite in principal in titluri Petrom, Impact si actiuni apartinand societatilor de investitii financiare, dar piata romaneasca prezinta un interes sporit pentru companie dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Comisia Nationala de Prognoza a estimat, pentru anul 2007, o capitalizarea de 90 miliarde lei (cu 21,6% mai mult decat in 2006) si de 105 miliarde lei in 2008 (cu 16,7% mai mult decat in 2007). Ponderea capitalizarii bursiere in produsul intern brut (PIB) al Romaniei ar putea fi, potrivit estimarilor CNP, de 21,9% la sfarsitul lui 2006, de 23,4% in 2007 si de 24,5% in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri