Directorul general al Termoelectrica, Viorel Marian, sustine ca societatea este dezavantajata de procedura de pe bursa de electricitate, intrucat pe piata de echilibrare primeste bani de la cumparatori in doua luni, iar pe platforma pentru ziua urmatoare trebuie sa plateasca in sapte zile
"Nu este corect sa fie reguli diferite pe cele doua platforme de tranzactionare de pe bursa de electricitate. Termoelectrica este obligata sa plateasca in sapte zile pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), in timp ce, pe piata de echilibrare, cei carora le vindem energie au termen de doua luni sa ne plateasca", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Termoelectrica, Viorel Marian. in acest sens, el a exemplificat prin faptul ca Termoelectrica abia a primit banii pentru energia vanduta in noiembrie 2006.

Mai mult, Marian considera ca Termoelectrica este discriminata in favoarea celorlalti producatori de pe piata, intrucat, in cazul unui deficit de energie, se apeleaza la termocentrale. "De cate ori a fost nevoie, am stat la dispozitia autoritatii de reglementare. De exemplu, in lunile noiembrie-decembrie, am produs 600-700 de MW, chiar si 1.000 de MW, in conditiile in care cantitatea de energie reglementata este de 300-600 de MW", a mai precizat directorul general al Termoelectrica.

In ceea ce priveste suspendarea dreptului Termoelectrica de a mai cumpara energie pe Piata pentru Ziua Urmatoare, pentru neplata unor facturi, el a precizat ca nu suma este relevanta. "Datoriile pe care le avem de platit catre cei doi traderi (Enol si Electromagnetica - n.r.) este modica, dar problema este ca cele doua platforme de pe bursa nu functioneaza in echilibru, pentru a da posiblitatea platilor la termen". intrebat cand preconizeaza ca vor fi achitate datoriile catre cele doua firme, Marian a raspuns: "Nu stiu cand le vom plati. Nu mai avem bani. De unde sa platesc?!".

In replica, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat pentru NewsIn, ca procedura aplicata pe bursa de energie trebuie sa fie aceeasi pentru toti participantii. "Regulile nu se fac numai pentru un jucator, ci pentru toata piata, iar procedura spune ca, daca nu platesti, esti suspendat. Nu putem sa luam partea unui anume jucator de pe piata energetica, oricare ar fi el. Trebuie sa incetam cu astfel de practici", a explicat Opris.

Opris a mai aratat ca piata energetica nationala a devenit una de rang regional tocmai pentru ca s-au aplicat proceduri noi, europene. "Termoelectrica ar putea, la fel de bine, sa cumpere energie din Bulgaria, dar si acolo trebuie sa plateasca", a conchis presedintele ANRE.

OPCOM, operatorul bursei de electricitate, a suspendat dreptul Termoelectrica de a cumpara energie prin intermediul Pietei pentru Ziua Urmatoare, incepand cu data de 18 ianuarie, intrucat nu a achitat facturile restante catre Enol Grup si Electromagnetica SA. Cele doua companii acuza Termoelectrica ca nu si-a platit restantele in termenul reglementat de sapte zile de la data inregistrarii facturilor la cumparator.

Potrivit conducerii OPCOM, din punctul de vedere al deciziei de suspendare nu este relevanta suma pe care Termoelectrica o are de platit celor doua societati, intrucat procedura de suspendare a dreptului de cumparare a energiei de pe PZU nu precizeaza un nivel minim al datoriilor. "Pentru OPCOM nu este importanta suma restanta, relevanta acesteia poate aparea numai in cazul in care procedura ar include o suma minima a datoriei. Prin urmare, unui participant i s-ar putea interzice dreptul de a cumpara energie pe Piata pentru Ziua Urmatoare chiar daca are datorii de numai un leu", a explicat la finalul saptamanii trecute directorul general al OPCOM, Victor Ionescu. Acesta a precizat ca decizia de suspendare a dreptului de a cumpara energie de pe PZU nu afecteaza dreptul societatii de a vinde energie pe aceasta platforma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri