Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) sunt convocati pe 21 februarie pentru a decide daca aproba modificarea si completarea actului constitutiv al bancii si realizarea unei emisiuni de titluri in lei pe piata internationala de capital, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial. Titlurile ar urma sa fie "de tipul program MTN" (medium term note - obligatiuni pe termen mediu). Deciziile ar urma sa fie luate in cadrul unei adunari generale a actionarilor (AGA) extraordinare.

In aceeasi zi, actionarii sunt convocati si intr-o AGA ordinara, care contine po ordinea de zi aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli al BCR pentru anul 2007, stabilirea remuneratiei pentru membrii consiliului de supraveghere al bancii si aprobarea constituirii unor provizioane nedeductibile fiscal.

Conducerea BCR a dat de inteles, in noiembrie 2006, la finalizarea unei emisiuni de obligatiuni in urma careia a atras 242,8 milioane lei (69,2 milioane euro) de pe piata romaneasca de capital, ca urmatoarele emisiuni vor fi realizate in strainatate. "Avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora, este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piata internationala", a declarat, in urma cu doua luni, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea, potrivit NewsIn.

Propunerea de pe ordinea de zi a AGA BCR ar putea fi motivata si de succesul ultimei emisiuni de titluri realizata de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). A doua banca de pe piata romaneasca a lansat, pe 29 noiembrie, pe bursa din Luxemburg, o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 milioane lei, cu scadenta la cinci ani si cu o dobanda anuala de 7,75%. Emisiunea a fost suprasubscrisa, iar BRD a vandut titluri in valoare totala de 735 milioane lei, realizand cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei de pana acum din strainatate, potrivit datelor publicate de bursa din Luxemburg.

Noua forma a actului constitutiv al BCR, care va fi supusa aprobarii actionarilor, pastreaza prevederile prin care deciziile cheie - privind fuziunea, lichidarea, reorganizarea, consolidarea, majorarea capitalului social sau modificarea unor elemente importante din actul constitutiv - nu pot fi luate decat prin votul detinatorilor a minimum trei sferturi (75%) din capitalul social. in plus, atat timp car cele cinci Societati de Investitii Finaciare (SIF), actionari ai bancii, vor detine cel putin 20% din capitalul social al bancii, ele au dreptul la doi reprezentanti in consiliul de supraveghere al BCR.

Principalul actionar al bancii, grupul austriac Erste Bank, detine in prezent 69,1% din capitalul social, dupa ce a preluat, in decembrie, in urnma unei oferte, un pachet de 7,2% din actiunile BCR, detinute de salariatii bancii. Cele cinci SIF-uri detin, impreuna, 30,1% din capitalul social al BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri