Scaderea drastica a dobanzilor interbancare la lei de la 8,5-9,0% pe an pana la 0,5-1,5% pe an, are drept cauza principala refuzul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a atrage toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna organizate de BNR, arata analistii Raiffeisen Bank
"Ratele dobanzilor din piata monetara au fost foarte scazute in ultima luna pentru ca piata a fost inundata de lichiditati. Noi consideram ca sporirea lichiditatii a fost determinata de sumele mici atrase de banca centrala la licitatiile sale pentru depozitele la o luna, precum si de cresterea depozitelor clientilor bancilor", spun analistii grupului financiar Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) in raportul "Romania - Monthly economic overview - January 2007", citat de NewsIn.

In ce priveste depozitele clientilor, analistii Raiffeisen cred ca cele mai mari cresteri le au depozitele firmelor private, date fiind cheltuielie mari ale guvernului din ultimele luni, precum si depozitele in lei ale strainilor.

Banca centrala a refuzat sa mai atraga, din decembrie, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna si a inceput sa scoata din piata un procent din ce in ce mai mic din cat aveau de oferit bancile.

Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarile in tara ale valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la finele anului trecut, sustin bancherii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 0,50% pe an la depozitele atrase (BUBID), la un nivel similar cu cel de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 2,25% pe an, cu 0,23 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Dobanzile de pe piata interbancara romaneasca la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) se mentin la un nivel foarte scazut de 0,5-1,5% pe an, din cauza excesului de lichiditate de pe piata interbancara. Dealerii se asteapta ca nivelul acestora sa se mentina pana marti, cand se va incheia perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii pentru aceasta luna.

Deficitul de cont curent s-ar putea adanci la 12,2 miliarde euro in 2007 - Raiffeisen

Romania ar putea incheia anul 2007 cu un deficit de cont curent de 12,2 miliarde euro, care va fi alimentat in special de majorarea deficitului comercial. Deficitul comercial este estimat la 13 miliarde euro pentru anul curent. in primele unsprezece luni ale anului 2006, deficitul comercial a fost de 10 miliarde euro, cu 48,1% peste nivelul din perioada similara a anului precedent.

"Desi cresterea deficitului de cont curent este mare (44,9% in primele 11 luni din 2006), multi investitori straini inca pastreaza o atitudine pozitiva atat timp cat intrarile de investitii straine directe acopera o mare parte a acestuia. Credem ca deficitul de cont curent va primi din ce in ce mai multa importanta din partea investitorilor straini in perioada urmatoare, mai ales pentru ca gradul de acoperire a lui de catre investitii straine va spori", considera analistii grupului financiar Raiffeisen.

Analistii grupului financiar austriac atrag atentia ca evolutia cursului leului ar putea avea un impact semnificativ asupra exporturilor romanesti din perioada urmatoare. "Dinamica exporturilor in urmatoarele luni va reprezenta un subiect interesant, mai ales daca tinem cont de aprecierea rapida a leului la finele anului 2006", se arata in studiul mentionat.

Analistii de la Raiffeisen se asteapta si la adancirea deficitului bugetar. Astfel, Guvernul Romaniei ar putea incheia anul 2007 cu un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB), mai mare decat cel prevazut in bugetul de stat, care prevede un deficit de 2,8% din PIB.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca deficitul bugetar pentru 2006 s-a situat in jurul nivelului de 1% din PIB, cu mult sub valoarea planificata, de 2,5% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri