Comisia Europeana ar putea lua decizia privind capitalizarea CEC Bank spre finalul lunii octombrie, pana la predarea mandatului actualei Comisii, a declarat, sambata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la "Scoala de vara - sistemul bancar si bazele unui mediu competitional sanatos", editia 2019, potrivit Agerpres.

"Noi ne uitam la impactul in piata rezultat de pe urma fuziunilor. Aici avem legea care spune ca noi decidem daca o fuziune este permisa sau nu si o putem bloca daca noi consideram ca impactul in piata este negativ, daca entitatea rezultata de pe urma fuziunii in piata ar fi prea mare si ar distorsiona concurenta. Nu avem posibilitatea sa blocam cresterile organice. Daca o companie creste pas cu pas, e meritul ei. In momentul in care iti da actionarul tau capital si tu cresti, acesta nu este genul de operatiune care ar fi sub atentia noastra din punct de vedere al regulilor de concurenta. Unde e diferenta? Cand actionarul tau este statul. Acolo sunt regulile de ajutor de stat care trebuie sa se asigure ca statul nu distorsioneaza concurenta prin banii pe care ii ofera companiei. Dar la regulile de ajutor de stat politistul nu suntem noi, e Comisia Europeana. Pe ajutor de stat noi suntem un consilier al Guvenului, il ajutam sa respecte regulile Uniunii. Capitalizarea CEC Bank nu o decidem noi, o decide Comisia. Decizia ne asteptam sa fie luata spre sfarsitul lunii, pana la predarea mandatului actualei Comisii", a declarat Chiritoiu.

El a mentionat ca in 2009 Comisia Europeana era foarte reticenta cu privire la capitalizarea CEC Bank.

De asemenea, el facut referire la tranzactia prin care Eximbank achizitioneaza Banca Romaneasca.

"Tranzactia la Eximbank este in analiza avansata si la noi si la BNR. Am avut consultari cu BNR-ul. Banuiesc ca vom termina si unii si altii. Si unii si altii am cerut completari, informatii suplimentare fata de cele care au fost furnizate, dar banuiesc ca analizele vor fi terminate in curand", a spus Bogdan Chiritoiu.

Citeste si:
Discutiile cu CE privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de final
Chiritoiu:Discutiile cu...

Seful autoritatii de concurenta a adaugat ca ar dori "sa iasa" cu analiza in aceasi timp cu BNR. Consiliul Concurentei a cerut completari privind sursele de finantare pentru a vedea daca este caz de ajutor de stat, iar BNR a cerut detalii privind planul de afaceri.

Ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, anunta, in mai, ca institutia pe care o conduce va transfera catre CEC o suma de 900 de milioane de lei pentru capitalizarea institutiei imediat ce va primi acceptul Comisiei Europene.

"Noi am prins in bugetul pe 2019 undeva la 900 de milioane de lei pentru a capitaliza aceasta banca romaneasca (CEC, n.r.) si deja Ministerul Finantelor a trimis Comisiei Europene solicitarea pentru acceptul acestei capitalizari. Imediat ce acest accept vine de la Comisie, Ministerul de Finante transfera aceasta suma catre CEC pentru a creste activitatea CEC in piata", a precizat Eugen Teodorovici in 14 mai.

Citeste si:
CEC Bank si-a majorat capitalul social cu 230 mil. lei
CEC Bank si-a majorat...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Comisia Europeana a aprobat recapitalizarea CEC Bank