Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat legea care transcrie la nivel national directiva de plati europeana PSD2, ale carei cerinte obligatorii au intrat in vigoare in luna septembrie a acestui an. Romania era singura tara din Uniunea Europeana care nu realizase acest demers.

Legea urmeaza sa fie trimisa catre presedintele Klaus Iohannis, iar in cazul in care care acesta nu o respinge, va fi publicata in Monitorul Oficial. Transcrierea la nivel national a directivei europene ii confera Bancii Nationale a Romaniei statutul de autoritate competenta pentru asigurarea implementarii.

Aplicarea cerintelor de autentificare stricta a clientilor, parte a directivei, este un subiect "sensibil "la nivelul intregii Uniuni Europene, Autoritatea Bancara Europeana luand decizia de a amana acest proces, pentru a nu risca sa afecteze experienta de plata a utilizatorilor in momentul in care fac cumparaturi online si de a le oferi institutilor financiare posibilitatea dezvoltarii unui flux mai prietenos.

Conform unor surse din piata, Banca Nationala a Romaniei a trimis la inceputul lunii o informare cu privire la aceasta decizie de amanare in care precizeaza ca prestatorii de servicii financiare au o perioada de 60 de zile pentru a se prezenta la BNR cu un plan de masuri pe care si-l propun sa il puna in aplicare privind aplicarea cerintelor de autentificare stricta a clientilor.

Odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial, Banca Nationala a Romaniei poate aplica si sanctiuni celor care nu respecta cerintele impuse de directiva PSD2.

Citeste si:
Deputatii vor sa cumpere servicii de transport aerian de 4,5 mil. lei
Camera Deputatilor vrea sa...

In esenta, PSD2 le cere bancilor sa puna la dispozitia jucatorilor terti mai multe informatii cu privire la conturile clientilor, insa doar cu acordul acestora. Astfel, jucatorii terti le pot oferi clientilor instrumente de bugetare a fondurilor pe care le detin la toate institutiile financiare, dar si posibilitatea de a initia plati din alte medii decat din cele in care isi gestionau pana la momentul respectiv toate operatiunile financiare.

Jucatorii terti, care sunt nevoiti sa detina o licenta emisa de autoritatile de reglementare, pot accesa datele detinute de banci prin platforme de tip API.

Citeste si:
Camera Deputatilor retrimite la comisie propunerea de reducere a TVA
Camera Deputatilor retrimite...
Sursa foto: shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statul ar putea "ucide" FinTech-ul romanesc daca nu adopta PSD2