In 2019, pana la aceasta data, s-au format peste 560 de dosare de conciliere in cadrul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), fata de cele 550 de dosare formate in tot anul trecut.

Primele trei trimestre ale anului 2019 reflecta o evolutie importanta a activitatii CSALB. Cererile inregistrate in primele 9 luni arata o crestere cu 38% in raport cu numarul cererilor inregistrate in intreg anul trecut. O categorie aparte o reprezinta intelegerile amiabile dintre consumatori si banci, dupa sesizarea CSALB. Partile au incheiat 197 de astfel de intelegeri pana in prezent, fata de 97 de intelegeri in tot anul anterior, conform unui comunicat de presa trimis de catre CSALB.
https://www.csalb.ro/“Rezultatele CSALB la 9 luni ne arata doua lucruri importante: tot mai multi consumatori afla de existenta CSALB si au incredere sa depuna cereri pentru a intra in negociere cu bancile si IFN-urile. In al doilea rand vedem o deschidere mai mare a bancilor spre conciliere. Institutiile financiar-bancare au acceptat mai multe cereri decat in tot anul trecut, chiar daca ritmul de formare a dosarelor nu este la fel de ridicat precum cel al solicitarilor venite de la consumatori. Pe de alta parte, numarul de dosare a fost completat cu intelegerile amiabile, de peste doua ori mai multe decat in 2018. Acest lucru arata ca multe banci au inteles avantajele concilierii si nevoia de a reechilibra contractele incheiate in trecut, prin actualizarea lor la conditiile sociale si economice ale consumatorilor. Aspectele pe care le dorim imbunatatite in perioada urmatoare sunt legate de activitatea de conciliere in randul IFN-urilor si rata de respingere a cererilor in cazul unor banci comerciale. Ne dorim ca la finalul anului, la nivelul intregului sistem bancar, aproximativ 70% din cererile de conciliere sa fie acceptate de banci si transformate in dosare de conciliere”, spune Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Cati romani s-au impacat cu bancile?

In 2019, pana in luna octombrie, 350 de consumatori s-au impacat cu bancile sau IFN-urile, prin intermediul CSALB, cu 39% mai multi fata de situatia de la finalul T3 2018. In aceeasi perioada a anului trecut, doar 252 de romani au beneficiat de solutii favorabile in urma negocierilor purtate cu institutiile financiar-bancare. Anul acesta, in 90% din negocieri partile au acceptat solutia propusa de conciliatori, iar in 10% din cazuri cel putin una dintre cele doua parti a refuzat-o.

Cum raspund IFN-urile solicitarilor de conciliere

In primele trei trimestre din 2019, consumatorii au trimis 284 de cereri pentru a intra in negociere cu IFN-urile. Dintre acestea doar 8 au fost transformate in dosare, dintre care numai in trei cazuri partile s-au inteles. Alte 24 de cereri au fost solutionate amiabil de cele doua parti, fara a mai trece prin procedura concilierii.

La ce se refera cererile consumatorilor

90% din cererile primite se refera la creditele contractate. Diminuarea soldului, eliminarea sau reducerea comisioanelor, recalcularea dobanzii, eliminarea unor clauze contractuale sau restituirea unor sume de bani sunt cele mai frecvente solicitari. 10% din cereri se refera la probleme cu depozitele, platile, cardurile sau leasing. 85% dintre cei care trimit cereri catre CSALB aleg modalitatile online (aplicatia de pe site-ul www.csalb.ro, precum si adresa de mail office@csalb.ro).

Principalele motive de clasare a unor cereri de catre banci sau IFN-uri

  • comerciantul isi mentine punctul de vedere transmis consumatorului anterior sesizarii CSALB (157 de cazuri);
  • s-au facut mai multe oferte si demersuri pentru solutionare, dar toate ofertele transmise anterior sesizarii de catre consumator a CSALB, au fost refuzate de acesta (59 de cazuri);
  • din cauza existentei unui dosar in instanta de judecata (34 cazuri);
  • deoarece au fost initiate procedurile de executarea silita (23 cazuri);
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri