Soldul imprumuturilor neguvernamentale (acordate firmelor si populatiei) a ajuns la 266,7 miliarde de lei in luna septembrie, cu 0,7% mai mare fata de luna anterioara si cu 7,7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. De partea cealalta, depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut cu 1,3% fata de luna august, pana la 346,1 miliarde de lei si cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in luna septembrie 2019 cu 0,8 la suta (0,7 la suta in termeni reali) fata de luna august 2019, pana la nivelul de 266,7 miliarde de lei. Creditul in lei s-a majorat cu 0,6 la suta (0,5 la suta in termeni reali), iar creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 1,2 la suta (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,7 la suta).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 7,7 suta (4,1 la suta in termeni reali), pe seama cresterii cu 9,7 la suta a componentei in lei (6,0 la suta in termeni reali) si a cresterii cu 3,9 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 2,0 la suta), precizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna septembrie 2019 cu 1,3 la suta fata de luna august 2019, pana la nivelul de 346,1 miliarde de lei si cu 10,0 la suta (6,3 la suta in termeni reali) fata de luna septembrie 2018.

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,3 la suta fata de luna august 2019, pana la 124,9 miliarde de lei, iar fata de luna septembrie 2018 au inregistrat o crestere de 8,8 la suta (5,2 la suta in termeni reali).

Depozitele in lei ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au crescut cu 3,2 la suta (pana la 101,4 miliarde de lei) fata de luna august si cu 8,2 la suta fata de luna septembrie a anului precedent.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au majorat cu 0,7 la suta fata de luna august, pana la nivelul de 119,6 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au majorat cu 0,2 la suta, pana la 25,1 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 12,9 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 10,8 la suta).

Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei, exprimate in lei, au inregistrat o crestere de 1,5 la suta (1,4 la suta in termeni reali) fata de luna august 2019; exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 1,0 la suta. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018, cresterea depozitelor in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei a fost de 14,6 la suta (majorarea a fost de 12,5 la suta daca indicatorul este exprimat in euro).

Depozitele in valuta ale altor sectoare (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au inregistrat o scadere de 1,3 la suta (-1,4 la suta in termeni reali) fata de luna august 2019 (exprimate in euro, acestea au scazut cu 1,7 la suta). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, indicatorul exprimat in lei, s-a majorat cu 8,3 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor din alte sectoare au crescut cu 6,3 la suta).

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri