Concentrarea terenurilor agricole si asocierea producatorilor in organizatii profesionale, necesare dupa aderarea Romaniei la UE, vor impulsiona dezvoltarea pietei asigurarilor agricole, au declarat reprezentanti ai departamentului asigurari agricole ai Astra Uniqa.
Asiguratorii asteapta acest mod de organizare a proprietatii agricole, pentru ca, astfel, suprafetele agricole si efectivele de animale sunt grupate, se pot face mai usor inspectiile de risc, iar politele nu mai sunt dispersate. Vor aparea noi produse de asigurare, care sa raspunda la cerintele asiguratilor si care sa acopere potentialele riscuri care pot sa apara", sustin specialistii Astra Uniqa.

Potrivit Astra Uniqa, asocierea producatorilor agricoli in exploatatii agricole profesioniste este benefica, pentru ca, astfel, se va dezvolta o agricultura performanta, care va aplica tehnologii avansate, se vor folosi utilaje de ultima generatie, calitatea produselor agricole se va imbunatati si se vor asigura piete de desfacere sigure.

"In viitorul nu prea indepartat, suprafetele agricole se vor concentra in exploatatii viabile din punct din punct de vedere economic si care vor produce marfa pentru piata, iar sprijinul statului se va indrepta catre acest segment de agricultori", a declarat directorul general al companiei specializate in asigurari agricole FATA Asigurari, Anghel Burghila, citat de NewsIn.

"De altfel, unul dintre motivele intrarii noastre pe piata romaneasca a fost tocmai cresterea numarului de investitori italieni in terenuri agricole din Romania, care anul trecut a fost de circa 1.200. Noi, cei de la FATA Assicurazioni, nu am facut, practic, decat sa ii urmam pe acei clienti ai nostri care au venit sa investeasca in agricultura romaneasca", a adaugat Burghila. FATA Assicurazioni, subsidiara specializata in asigurari agricole a grupului Generali, a intrat, in octombrie 2006, pe piata romaneasca, prin preluarea societatii Asigurari Global si activeaza sub numele de FATA Asigurari Agricole.

"Deja, in agricultura, sunt detinatori de exploatatii (in proprietate, arenda, concesionare sau inchiriere) care sunt persoane specializate sau au angajati ca manageri specialisti in agricultura. Oricum, procesul de perfectionare si profesionalizare a celor care fac agricultura va avansa in ritm rapid, fiind impus de cerintele de accesare a fondurilor comunitare destinate agriculturii. Acest lucru este benefic si pentru societatile de asigurare care opereaza in sectorul agricol. Sper ca, in cativa ani, gradul de acoperire in asigurare in sectorul activitatilor agricole sa ajunga la 50-60% din potentialul asigurabil existent, acesta fiind de circa 15% in momentul de fata", a mai spus Anghel Burghila.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a autorizat un numar de 11 societati de asigurare-reasigurare pentru incheierea de polite de asigurari agricole in anul 2007, acestea fiind Agras, Asiban, Asirom, Astra Uniqa, Generali, Omniasig, Allianz Tiriac, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Unita si FATA Asigurari Agricole Societatile mentionate vor incheia polite de asigurare pentru culturi agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti. Pentru anul 2006, au fost subscrise polite in valoare de 69,34 milioane de lei din asigurari de daune la proprietati, aici regasindu-se si asigurarile agricole.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din fonduri europene, pentru plati directe, in 2007, sunt alocati 440 milioane euro, bani de care vor beneficia cei 1,5 milioane de fermieri care sunt inregistrati in Registrul Fermelor. Pentru a beneficia de acest sprijin de 50 de euro / ha, fermierii trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. Potrivit regulamentului stabilit de Uniunea Europeana, banii se vor da celor care lucreaza pamantul, fie proprietari, fie arendasi.

Fermierii care solicita aceste fonduri europene trebuie sa depuna cererea pana la data de 15 mai 2007. Platile aferente solicitarilor se vor efectua in luna decembrie 2007. Pana la data respectiva, specialistii din APIA, agentia care gestioneaza fondurile alocate platilor directe, trebuie sa finalizeze verificarea datelor declarate de fermieri. APIA va demara, in luna februarie 2007, o ampla campanie de informare a fermierilor, cu privire la conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a primi fonduri europene.

La nivelul anului 2005, exploatatiile agricole de subzistenta detineau o pondere de 71% din totalul exploatatiilor agricole din Romania si utilizau peste 25% din suprafata agricola a Romaniei, potrivit unui studiu elaborat de Institutul National de Statistica (INS). Din cele 4.256.152 exploatatii agricole existente in Romania, numai 1.246.159 dintre acestea sunt unitati economice de dimensiune europeana (ESU), care reprezinta echivalentul banesc a 1.200 de euro. Prin comparatie, ponderea exploatatiilor agricole ce detin cel putin un ESU este in Romania de 29,3%, fata de Ungaria - 21,7%, Republica Ceha - 62,4%, Slovenia - 78,9%, Polonia - 43,7%, Lituania - 50,8%, se mai arata in studiul INS.

Exploatatiile agricole de cel putin un ESU din Romania utilizeaza 74,4% din suprafata agricola, in comparatie cu Ungaria - 94,8%, Republica Ceha - 99,0%, Slovenia - 92,3%, Polonia - 89,0%, Lituania - 83,7%. Exploatatiile agricole de subzistenta (cu o dimensiune economica de sub un ESU) detin o pondere de 71% din numarul total al exploatatiilor, in conditiile in care utilizeaza putin peste 25% din suprafata agricola.

Din cele 4.237.889 exploatatii agricole individuale, 3.444.757 (81,3%) consuma peste 50% din productia proprie realizata in cadrul exploatatiei agricole, se mai spune in studiul realizat de INS. Din punct de vedere al modului de detinere a suprafetei agricole utilizate, in anul agricol 2004 2005, 74,5% a fost in proprietatea exploatatiilor agricole iar 14,0% a fost luata in arenda, fata de anul agricol 2001 2002, cand 63,9% a fost in proprietatea exploatatiilor agricole si numai 5,4% a fost luata in arenda. Restul suprafetelor au fost utilizate prin concesiune, luate in parte, cu titlu gratuit sau prin alte moduri de detinere.

Pe categorii de exploatatii agricole, in anul agricol 2004 2005, suprafata aflata in proprietatea exploatatiilor agricole individuale a reprezentat 86,3% din intreaga suprafata agricola utilizata de acestea, in timp ce la unitatile cu personalitate juridica a fost de 52,3%. Suprafata agricola utilizata ce a revenit in medie pe o exploatatie agricola individuala, in anul 2005, comparativ cu anul 2002, a crescut de la 1,73 hectare la 2,15 hectare. in acelasi interval de timp, suprafata agricola utilizata ce revine in medie unitatilor cu personalitate juridica a scazut cu peste 10 hectare, de la 274,4 hectare la 263,1 hectare. Aceasta scadere se explica prin restrangerea activitatii si chiar desfiintarea unor unitati cu personalitate juridica, terenurile agricole revenind in unele cazuri in folosinta exploatatiilor agricole individuale, se arata in studiul INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri