Bancile cumparau moneda europeana cu 3,3930 lei si o vindeau cu 3,3970 lei, la finalul sedintei pietei valutare de miercuri, cu 20 lei vechi mai putin pentru un euro decat marti seara, in ton cu celelalte monede est-europene, sustin bancherii.
Cursul de deschidere de miercuri a fost de 3,3960-3,4010 lei/euro, ca urmare a tranzactiilor efectuate in ultimele ore ale sedintei valutare precedente. in prima parte a zilei s-au remarcat cererile sporite de valuta venite de la jucatorii locali.

"Cererea de valuata a jucatorii locali a fost imediat contrabalansata de oferta substantiala provenita initial de la jucatorii locali in jurul nivelului 3,4030 lei/euro ce a impins cursul de schimb in zona 3,3950-3,4000 lei/euro unde s-au efectuat majoritatea tranzactiilor. Un val de oferte de valuta, venind probabil din partea jucatorilor nerezidenti a determinat scaderea cursului pana la un minim de 3,3895 lei/euro. Totusi, cererea consistenta de valuta din partea clientilor locali a dus la deprecierea leului pana la nivelul de 3,3930 lei/euro unde a si inchis sedinta valutara. Pentru joi ne asteptam ca euro sa evolueze in intervalul 3,3850-3,3990 lei", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Cursul oficial afisat, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata o cotatie de 3,3982 lei/euro, respectiv o depreciere a leului cu 39 lei vechi fata de euro (0,11%), comparativ cu nivelul de marti, cand BNR a afisat un curs de 3,3943 lei/euro, informeaza NewsIn. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, miercuri, un curs oficial de 2,6143 lei/dolar, cu 62 lei vechi mai mult pentru un dolar (0,24%) fata de marti, cand era de 2,6081 lei/dolar.

Moneda americana a oscilat, pe pietele internationale, intre 1,2948 si 1,3039 dolari/euro, astfel incat in jurul orei 21:00, ora Romaniei, dolarul era cotat la 1,2956 dolari/euro.Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 4,66% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 4,16 puncte procentuale mai mult decat marti, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 6,81% pe an, cu 4,73 puncte mai mult decat in ziua precedenta.

Dobanzile de pe piata interbancara romaneasca la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) au crescut semnificativ ca urmare a diminuarii excesului de lichiditate din piata, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Piata se asteapta ca politica de sterilizare partiala a BNR sa continue si in urmatoarele saptamani. Aceasta politica a facut ca asteptarile pietei sa se reorienteze predominant catre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara pe 9 februarie. Scenariul nostru principal ramane cel de mentinere a ratei de politica monetara la 8,75%. Istoric, BNR tinde sa reactioneze mai puternic la aprecierea leului, ceea ce creste riscul unei reduceri de dobanda superioare ultimei majorari de 25 de puncte de baza. Deoarece sterilizarea partiala afecteaza rolul de semnal al dobanzii de politica monetara, este posibil ca BNR sa ia in considerare reducerea acesteia si readoptarea controlului strict al lichiditatii", a mai spus Citu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri