Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a inceput ieri sedinta de tranzactionare cu o ora mai tarziu decat programul obisnuit, in semn de protest pentru neclaritatile existente in modalitatea de impozitare a castigului obtinut din tranzactiile pe piata de capital. Aceeasi decizie a fost luata si de catre Bursa Monetar Financiara si de Marfu din Sibiu (BMFMS), care oricum depinde in desfasurarea activitatii sale de BVB.

Finantele nu vor modifica cadrul legislativ privitor la impozitarea castigurilor din tranzactii pe piata de capital, a declarat ministrul Sebastian Vladescu, precizand ca investitorii pe bursa au primit un drept pe care nu l-a avut nici un cetatean: sa nu plateasca nici un impozit tot anul.

Ministrul finantelor a declarat ca reglementarile privind impozitarea castigurilor din actiuni, care au produs nemultumirea investitorilor pe piata de capital, sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2006, nefiind introduse la ultima modificare a Codului Fiscal, din vara anului trecut.

Insa ce s-a intamplat, de fapt, pe parcursul zilei de ieri? Nemultumirea investitorilor pe piata de capital a fost generata de un ordin al ministrului finantelor care prevede ca pana ieri, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, detinute mai putin de un an, sunt obligate sa le declare (in formularul 226) si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.

Impozitarea separata a titlurilor in castig, fara luarea in considerare a pierderilor, genereaza situatii anormale, in opinia brokerilor, pentru ca pierderile pot depasi in unele cazuri castigurile. Prin urmare, Ministerul Finantelor ia in calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul si face scaderea cu pierderea abia dupa noua sau zece luni, cand emite deciziile de impunere facute pe baza declaratiilor finale din mai, pentru ca impunerea castigurilor de pe piata de capital se face in doua etape.

Cea de-a doua etapa este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.

Singurele efecte pe care le-a avut greva bursiera de ieri au fost reducerea considerabila a lichiditatilor celor doua burse si atentionarea primita din partea CNVM pentru neinstiintarea privind decizia de intrerupere a programului de tranzactionare.

Greva bursiera s-a incheiat, confuzia ramane Ambele sedinte de tranzactionare au debutat ieri cu o incertitudine din partea investitorilor, valoarea totala a tranzactiilor incheiate la BVB fiind la finalul zilei de doua ori mai mici comparativ cu cea inregistrata in ziua de miercuri.