Ieri dimineata a avut loc prima greva din istoria burselor din Romania, concretizata prin inceperea tranzactiilor cu o ora intarziere. Autoritatile fiscale nu au oferit insa lamuriri privind impozitarea castigurilor pe piata de capital, singura reactie oficiala venind din partea CNVM care a atentionat cele doua burse pentru actiunea lor
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si-a inceput ieri sedinta de tranzactionare cu o ora mai tarziu decat programul obisnuit, in semn de protest pentru neclaritatile existente in modalitatea de impozitare a castigului obtinut din tranzactiile pe piata de capital. Aceeasi decizie a fost luata si de catre Bursa Monetar Financiara si de Marfu din Sibiu (BMFMS), care oricum depinde in desfasurarea activitatii sale de BVB.

Finantele nu vor modifica cadrul legislativ privitor la impozitarea castigurilor din tranzactii pe piata de capital, a declarat ministrul Sebastian Vladescu, precizand ca investitorii pe bursa au primit un drept pe care nu l-a avut nici un cetatean: sa nu plateasca nici un impozit tot anul.

Ministrul finantelor a declarat ca reglementarile privind impozitarea castigurilor din actiuni, care au produs nemultumirea investitorilor pe piata de capital, sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2006, nefiind introduse la ultima modificare a Codului Fiscal, din vara anului trecut.

Insa ce s-a intamplat, de fapt, pe parcursul zilei de ieri? Nemultumirea investitorilor pe piata de capital a fost generata de un ordin al ministrului finantelor care prevede ca pana ieri, persoanele fizice care au obtinut castiguri anul trecut din titluri de valoare, detinute mai putin de un an, sunt obligate sa le declare (in formularul 226) si sa plateasca un impozit de 16%. Impozitul platit in 25 ianuarie se aplica exclusiv titlurilor a caror valoare s-a apreciat fata de momentul cumpararii.

Impozitarea separata a titlurilor in castig, fara luarea in considerare a pierderilor, genereaza situatii anormale, in opinia brokerilor, pentru ca pierderile pot depasi in unele cazuri castigurile. Prin urmare, Ministerul Finantelor ia in calcul, la impunerea din ianuarie, numai profitul si face scaderea cu pierderea abia dupa noua sau zece luni, cand emite deciziile de impunere facute pe baza declaratiilor finale din mai, pentru ca impunerea castigurilor de pe piata de capital se face in doua etape.

Cea de-a doua etapa este pana pe 15 mai, cand se depune o alta declaratie (formularul 200) pentru intregul portofoliu de actiuni, indiferent daca pentru acestea s-a obtinut castig sau nu. Titlurile din portofoliu sunt impozitate cu doua cote, 1% si 16%, in functie de perioada de detinere. Actiunile pastrate mai mult de 365 de zile sunt impuse cu 1%, iar restul actiunilor cu 16%.

Singurele efecte pe care le-a avut greva bursiera de ieri au fost reducerea considerabila a lichiditatilor celor doua burse si atentionarea primita din partea CNVM pentru neinstiintarea privind decizia de intrerupere a programului de tranzactionare.

Greva bursiera s-a incheiat, confuzia ramane
Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, a avut o parere mai transanta, considerand ca suspendarea tranzactiilor din cauza deciziilor luate de autoritatile fiscale romanesti poate duce la alungarea investitorilor straini de pe piata de capil. Potrivit opiniei sale, ar fi cazul sa se ia masuri, altfel se va ajunge la alungarea investitorilor si implicit la distrugerea pietei de capital din Romania. "Trebuie sa se inteleaga odata ca bursele reprezinta barometrul oricarei economii si aduc investitorii atat autohtoni cat mai ales straini", a spus Ancuta.

Ionut Popescu: Investitorii au ingnorat ordinul MFP

Investitorii la bursa au platit pana ieri impozitul de 16% pe castigul net obtinut din tranzactiile cu titluri de valoare detinute mai putin de un an si nu la castigul brut, dupa cum prevede un ordin al ministrului finantelor, potrivit fostului ministru de finante, Ionut Popescu.

Fostul ministru si investitor pe piata de capital a spus ca a platit impozitul pe intregul portofoliu detinut in 2006, luand in calcul prin urmare si pierderile, si ca din discutiile purtate cu mai multi investitori, a constatat ca toti au procedat in acelasi mod. in privinta repercusiunilor asupra investitorilor pentru nerespectarea actului normativ, Popescu a considerat ca este putin probabil ca ministerul sa-i actioneze in judecata pe acestia si sa le ceara sumele neplatite.

Greva bursiera s-a incheiat, confuzia ramane
CNVM atentioneaza cele doua Burse

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a atentionat Consiliul Bursei de Valori Bucuresti pentru ca nu a fost informata cu privire la suspendarea programului de tranzactionare a unei piete reglementate. De asemenea, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a fost atentionat si pentru faptul ca nu a raspuns in termenul impus la adresa prin care CNVM a solicitat, in 24 ianuarie 2007, unele explicatii privind decizia Consiliului BVB de a protesta, prin suspendarea partiala a sedintei de tranzactionare, fata de masurile ANAF privind impozitarea veniturilor din castigurile de pe piata de capital.

"Acceptand faptul ca motivul protestului poate fi intemeiat, CNVM considera ca masura de de suspendare a unei piete reglementate creaza un precedent periculos, in conditiile in care piata de capital din Romania este parte integranta a pietei de capital a Uniunii Europene" se mentioneaza in comunicatul arbitrului pietei.

CNVM a atentionat ulterior si Bursa de la Sibiu, desi in comunicatul initial se spunea ca atentionarea este adresata doar BVB. Teodor Ancuta, presedintele BFMSM, a reactionat declarand ca bursa pe care o conduce a fost avertizata pe nedrept deoarece activitatea sa depinde de BVB. "Potrivit regulamentului Bursei din Sibiu, care a fost aprobat de CNVM, daca o actiune este suspendata de la tranzactionare la Bucuresti se suspenda si pe piata din Sibiu. Acest avertisment nu este corect", a declarat pentru NewsIn Teodor Ancuta, presedintele BFMSM.

"Acum aseptam o reactie din parte Ministerului Finantelor. Daca nu vom primi un raspuns favorabil ne vom gandi si la alte forme de protest. Prin modul in care se aplica impozitul pe profit, Ministerul transmite un semnal rosu investitorilor atat romani, cat si straini, care nu se vor mai inghesui sa investeasca in Romania", a adaugat Ancuta.

Stere Farmache, directorul general al BVB, a declarat la randul sau ca institutia pe care o conduce nu este obligata sa de reglementarile pietei sa anunte CNVM cu privire la modificarea orarului de tranzactionare care e o prerogativa a Bursei. "Nu aveam nicio obligativitate de a anunta CNVM cu privire la modificarea orarului de tranzactionare, acesta este o prerogativa a Bursei de Valori Bucuresti", a declarat acesta pentru NewsIn.

Ambele sedinte de tranzactionare au debutat ieri cu o incertitudine din partea investitorilor, valoarea totala a tranzactiilor incheiate la BVB fiind la finalul zilei de doua ori mai mici comparativ cu cea inregistrata in ziua de miercuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri