Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acordat amenzi in valoare totala de 99.200 lei (29.000 euro), celor sapte case de brokeraj si 17 brokeri care au fost implicati in \"afacerea Alumil\", potrivit informatiilor publicate de CNVM
CNVM a decis amendarea a 17 brokeri angajati ai caselor de brokeraj implicate in afacerea Alumil. Amenzile au fost acordate pentru ca brokerii au preluat si validat ordine de cumparare pentru actiuni Alumil fara sa respecte prevederile din prospectul de oferta. Arbitrul pietei a "cantarit" amenzile in functie de cuantumul ordinelor introduse in piata.

Cea mai mare amenda, in valoare de 15.000 de lei (aproape4.400 euro), va fi platita de catre Laurentiu Floroiu, broker la EFG Eurobank Securities. Opt dintre cei 17 brokeri vor trebui sa plateasca cate 500 de lei (146 euro) fiecare.

Trei dintre casele de brokeraj implicate in acest scandal, Raiffeisen Capital &Investment, ING Securities si EFG Eurobank Securities, au fost sanctionate cu cele mai mari amenzi. "Vom contesta decizia CNVM urmand ca apoi sa vedem care sunt pasii pe care ii vom intreprinde. In orice caz nu ne vom retrage niciun ordin din piata", a comentat potrivit NewsIn Dana Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital &Investment.

Cele mai mici amenzi, in valoare de 2.600 de lei (762 euro), au fost acordate societatilor Confident Invest si Valmob Intermedia. "Daca voi simti nevoia, vom face contestatie", a decalrat Nicolae Ghergus, presedintele casei de brokeraj Confident Invest. Potivit opiniei sale, un prospect, nu este un act legislativ, si are multe lacune. "Cum se poate ca pe parcursul ofertei sa fii nevoit sa ai banii de subscriere in cont, dar in ultima zi sa poti sa faci dovada existentei banilor si in ziua urmatoare?", a mai spus Ghergus.

Presedintele Confindent Invest a declarat ca in cazul sau au existat doua situatii discutabile, in care banii necesari subscrierii erau in decontare. "Banii pentru doi dintre clienti erau in decontare. Daca un sold nu repezinta bani atunci ce este?", spune Ghergus.

Amenzile acordate caselor de brokeraj sunt intre 15.000 lei si 2.600 lei. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis, joi, amendarea a sapte case de brokeraj care au intermediat oferta pubica initiala a companiei Alumil Rom Industry, alte sapte case de brokeraj au primit avertismente iar doua au fost exonertate.

Astfel, au fost sanctionate cu avertisment SSIF-urile Vanguard SA, Prime Transaction SA, BRD Securities SA, HTI Valori Mobiliare SA, Eldainvest SA, Rombell Securities SA si SSIF Super Gold Invest SA, precizeaza comunicatul. De asemenea, s-au stabilit amenzi in cazul caselor de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, ING Securities SA, Intercapital Invest SA, Confident Invest SA, Valmob Intermedia SA, EFG Eurobank Securities SA si Equity Invest SA.

CNVM a publicat la mijlocul lunii ianuarie o lista cu casele de brokeraj care au introdus ordine de cumparare fara a respecta prevederile prospectului cu privire la plata integrala a contravalorii titlurilor in momentul subscrieri. In lista sunt incluse 16 case de brokeraj: Valmob Intermedia, ING Securities, Raiffeisen Capital&Investment, Equity Invest, EFG Eurobank Securities, Super Gold Invest, Eldainvest, Confindent invest, Rombell Securities, Eastern Securities, Vanguard, Prime Transaction, BRD Securities, Intercapital Invest, HTI Valori Mobiliare si Broker Cluj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri