"Contraste, razgandiri, pasivitate, instabilitate, netransparenta, birocratie, blocaje, dezechilibre, crize economice - fiecare pas inainte costa si dureaza mult in Romania. Cea mai importanta problema a tarii noastre este ca isi epuizeaza resursele in lupta cu inertiile specifice unor reforme nefinalizate sau blocate si, sub presiunea acumulata a crizelor de sistem economic, se afla inca departe de viziunea unei constructii durabile si echitabile in beneficiul societatii romanesti", apreciaza Cristina Filip, managing partner, Filip & Company.

Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.

„Dupa 1990, Romania a imbratisat unele elemente ale definitiei clasice a capitalismului, cele care tin de recunoasterea si expansiunea proprietatii private, de retragerea statului din pozitia de a influenta direct si masiv sau a controla anumite sectoare economice si, respectiv, de permisiunea manifestarii liberei initiative si a investitiilor private intr-un numar important de sectoare economice”, spune Cristina Filip.

Dar, „acest parcurs a fost indeajuns de haotic si disruptiv incat sa genereze sau sa adanceasca fracturi importante in societatea romaneasca, ale caror consecinte vom continua sa le simtim pe termen lung, avand in vedere lipsa strategiilor orientate catre (re)integrare, convergenta si construirea de oportunitati si alternative reale”.

In acelasi timp, „tara noastra experimenteaza, in diferite masuri, unele dintre crizele economiilor capitaliste avansate, printre care cele legate de instabilitatea pietelor financiare si dezechilibrele si deficitele manifeste in desfasurarea schimburilor in comertul international, de efectele adverse ale schimbarilor climatice rezultand din exploatarea nesustenabila a resurselor si, nu in ultimul rand, de cresterea inegalitatilor si disparitatilor sociale si economice, agravate de scaderea drastica a calitatii si accesibilitatii unor servicii publice esentiale”, adaug Cristina Filip.

Este o teorie demult depasita aceea care asteapta ca intreaga bunastare a societatii sa fie creata de o „mana invizibila”.

„Principala provocare este aceea de a construi un sistem economic viabil si echitabil. Avem nevoie sa stimulam si sa crestem nivelul investitiilor in Romania, atat a celor private, cat si, in ceea ce priveste infrastructura, a celor publice, in directii care genereaza valoare adaugata, sustine exporturile si interconectarea cu alte piete si creeaza locuri de munca bine platite si oportunitati profesionale
atractive in tara”, afirma managing partnerul Filip & Company.

In opinia sa, „avem nevoie de servicii publice de buna calitate, functionale si accesibile in fiecare zona a tarii, in special in educatie, sanatate, cresterea si ingrijirea copiilor si seniorilor, si de politici care sporesc integrarea si coeziunea sociala si atenueaza disparitatile sociale si economice”. Ca urmare, „avem nevoie sa construim convingerea « capitalului uman » ca optiunea de a ramane si de a trai in Romania nu este un sacrificiu, ci o alegere motivata atat spiritual, cat si rational, de oportunitatile reale de dezvoltare umana si societara si de garantiile efective privind respectarea si exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale”.

Este necesara prevenirea derapajelor anti-business

“Sunt necesare investitii semnificative in domenii precum educatia si formarea profesionala, infrastructura si digitalizarea serviciilor, precum si adoptarea unor politici coerente si stabile pentru incurajarea initiativelor si investitiilor in economie pentru a influenta pozitiv ratele de crestere si dezvoltare economica”, mai arata Cristina Filip.

Ea adauga ca “date precum suprafata si populatia (celebra noastra pozitie de a saptea piata din Uniune), dar si faptul ca avem semnificativ de recuperat la toti indicii de bunastare sunt elemente cu doua taisuri in definirea atractivitatii tarii si nu constituie „avantaje competitive” per se pentru Romania”.

Nu in ultimul rand, „este necesara si intarirea si manifestarea statului de drept, precum si prevenirea derapajelor anti-business manifestate la noi destul de recent (atat la nivelul discursului politic anticorporatii, cat si prin interventii fiscale agresive si nefundamentate)”, conchide Cristina Filip.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri