Incepând cu 2019, veniturile obtinute in urma tranzacționării criptomonedelor au fost încadrate in categoria veniturilor din alte surse, iar investitorii in criptomonede au o serie de obligatii pe care le vom prezenta mai jos.

Incepand cu data de 1 aprilie 2019, veniturile din transferurile de criptomonede se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea declaratiei unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.

"Pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2019, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice in anul 2020, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2019 - Sectiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2019. Impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, asupra castigului din transferul de moneda virtuala, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei", preciza la momentul respectiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF), pentru wall-street.ro.

Conform codului fiscal, termenul de depunere a declaratiei unice prin care consemnati veniturile obtinute de pe urma tranzactionarii de criptomonede este de 25 mai 2021. Nedepunerea la termenul prevazut de lege a declaratiei se sanctioneaza conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Mai exact, conform art. 336 din aceasta lege , "in cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 de lei la 500 de lei".

Declaratia unica se poate depune prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul ANAF, pe baza credentialelor sau prin intermediul serviciului "Depunere declaratii" disponibil pe portalul e-guvernare pe baza certificatului digital calificat.

Cota de impozit pe venit este de 10%, iar in urma incadrarii acestor venituri la venituri din alte surse, castigurile din aceste tranzactii sunt exceptate de la aplicarea contributiei sociale, dar nu si de la contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). CASS este data numai daca veniturile cumulate sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara.

"Inspectorii DGAF verifica tranzactiile cu criptomonede realizate de persoane fizice si juridice din Romania, in vederea stabilirii gradului de respectare al obligatiilor declarative si de plata a impozitelor aferente veniturilor realizate. In acest sens au fost initiate si cooperari cu administratiile partenere din cadrul UE pentru obtinerea de date despre persoanele din Romania care au obtinut venituri de pe platformele de tranzactionare din statele membre", conform precizarilor facute de catre inspectorii ANAF.

ANAF a identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei, compus din impozit pe profit si din taxa pe valoarea adaugata, cauzat bugetului de stat de catre reprezentantii unei firme din Romania.

"Acestia au incasat, fara a declara, 7,59 milioane de lei din vanzarea in sistem de vanzari de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care contin produse ”educationale”, dispozitive de ”minare” si investitii pentru o pseudo-moneda virtuala denumita OneCoin. Respectiva moneda este recunoscuta exclusiv pe o platforma online cu acces restrictionat, dedicata tranzactiilor dintre membrii comunitatii OneCoin", precizeaza ANAF, pentru wall-street.ro

Pentru a pastra aparenta legalitatii, reprezentantii firmei declarau si plateau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, in timp ce sumele incasate erau virate ulterior catre o firma cu sediul in alta tara. Aceasta firma era utilizata doar pentru a transfera sumele de bani incasate urmare activitatii desfasurate pe teritoriul national, fara a avea alte relatii economice cu firma romaneasca. Pentru asigurarea recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifrauda fiscala au instituit masuri asiguratorii asupra activelor financiare identificate si au sesizat organele de urmarire penala specializate.

Sursa foto: Florin Gabriel / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri