Bursa Romana de Marfuri (BRM) si operatorul pietei de energie, OPCOM, pot desfaura in paralel tranzactii cu energie electrica, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian. "BRM nu este autorizata sa vanda energie electrica. Daca BRM se va autoriza, ANRE va face aceasta autorizare, sunt de acord, ca pentru o vreme, sa se vanda energie electrica in paralel", a declarat Vosganian.

Potrivit lui, OPCOM a avut o functionare rigida si nu a raspuns necesitatilor pietei. "In disputa dintre BRM si OPCOM nu pot fi decat arbitru. Nu pot sa spun ca dau dreptate uneia sau alteia dintre parti", a mai aratat oficialul. El a mai spus ca si-a fixat un termen si anume, pana la terminarea programului de iarna, adica sfarsitul lunii martie, sa gaseasca solutii pentru ca vanzarea de energie electrica prin bursa sa aiba loc in conditii imbunatatite. OPCOM va trebui sa-si imbunatateasca functionarea, iar Ministerul este direct responsabil pentru a gasi solutii in acest sens, potrivit lui Vosganian.

Tranzactiile cu energie ale "baietilor destepti" reprezinta miza scandalului declansat intre Bursa Romana de Marfuri (BRM) si OPCOM, operatorul bursei de energie, potrivit declaratiilor acordate, la inceputul lunii, agentiei NewsIn de reprezentantii celor doua institutii. "I-am propus ministrului economiei ca BRM sa preia platforma contractelor bilaterale pentru ca OPCOM nu indeplineste prevederile legislative pentru a derula astfel de tranzactii", a declarat, pentru NewsIn, presedintele - directorul general al Bursei Romane de Marfuri, Mircea Filipoiu. Acesta a mai spus ca in perioada imediat urmatoare va avea o intalnire cu ministrul economiei, Varujan Vosganian, pentru a-i propune sa transfere la BRM tranzactiile cu energie electrica dintre producatori si furnizori.

La randul lor, reprezentantii OPCOM au declarat, pentru NewsIn, ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ia partea BRM in acest scandal. "Reglementatorul este de mana cu domnul Filipoiu si nu vede cu ochi buni transparenta din piata energiei. Daca ANRE credea ca suntem ineficienti trebuia sa ne trimita macar o scrisoare in care sa ne spuna ca nu este multumita de activitatea noastra", au spus reprezentanti ai operatorului pietei de energie. Potrivit acestora, OPCOM a transmis la ANRE inca din februarie documentele pentru constructia unei noi platforme, a contractelor forward cu livrare fizica, dar autoritatea "nu a gasit timp pentru a urgenta demararea acestui proiect".

Sursele citate au mai aratat ca "BRM vrea sa preia PCCB (Piata Centralizata pentru Contracte Bilaterale de energie electrica - n.red.) pentru ca la ei este o situatie delicata: Bursa de Marfuri nu are lichiditate". Acestea au mai afirmat ca in nicio tara din Europa tranzactiile cu electricitate nu se fac in alta parte decat pe bursa de energie.

Presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat, agentiei NewsIn, ca "OPCOM mai are mult de lucru in ceea ce priveste contractele bilaterale pentru ca nu a facut fata cererii reale din piata de energie". In opinia lui Opris, problemele de pe piata de energie s-ar putea rezolva prin aparitia competitiei intre burse. "Este vorba despre intalnirea dintre cerere si oferta, de conditiile cele mai avantajoase de care poate profita piata. Pot fi doi actori, adica doua burse de energie sau ar mai putea aparea si alte burse. Avem probleme cu transparenta contractelor si trebuie sa nu fie discriminati nici noii veniti", a subliniat oficialul ANRE.

BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. In replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri