Opportunity Microcredit Romania, beneficiara a programului Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), UE si Guvernului roman pentru microfinantare, a acordat credite aproximativ 300.000 euro, mai ales pentru infiintarea de firme, a spus directorul companiei, Csaba Kalman
Institutia financiara Opportunity Microcredit Romania IFN (OMRO) a efectuat, in luna ianuarie, prima tragere din plafonul de 2,8 milioane euro acordat de coordonatorii proiectului, a declarat, luni pentru NewsIn, directorul general al OMRO, Csaba Kalman. "in prima faza, am tras 600.000 euro, din care am acordat credite de aproximativ 300.000 euro. Finantarile acordate au fost mai ales pentru start-up-uri", a spus Kalman.

OMRO este prima institutie financiara nebancara care a primit fonduri in cadrul programului lansat de BERD si desi programul este pe patru ani, OMRO ar putea epuiza fondurile inca din primele patru luni. Suma medie acordata a fost in jurul sumei de 10.000 euro. Succesul programului va putea fi evaluat abia peste sase luni sau un an, este de parere directorul OMRO. "Abia peste trei luni o sa avem primele reactii de la companii", a mai spus Kalman. Potrivit NewsIn.

Infiintata in 2001, cu sediul in Targu Mures, OMRO este una dintre primele institutii de micro-finantare din Romania. Potrivit informatiilor companiei, aceasta are un patrimoniu de 32,6 milioane lei si un portofoliu de peste doua mii clienti activi.

OMRO este prima institutie financiara nebancara de micro-finantare care a primit fonduri in cadrul programului. "imprumutul de 9,85 milioane lei (2,8 milioane euro) va consolida si creste portofoliul actual de clienti al OMRO", se spune intr-un comunicat din luna decembrie. tinta companiei este de a depasi cifra de 3.000 de imprumuturi in 2007, a mai spus recent, Kalman.

Facilitatea de creditare a microfirmelor si companiilor mici a Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare umple golul lasat de cele mai multe banci, care nu imprumuta acest sector din cauza unor motive de prudenta, spunea, in luna decembrie, directorul BERD pentru companii mici, Chikako Kuno. Aceasta facilitate va ajuta ca anumite goluri din piata sa fie depasite si ar putea genera mii de noi microintreprinderi, care vor crea noi locuri de munca si vor contribui la cresterea economica a Romaniei, a precizat Kuno. Oficialul BERD este de parere ca majoritatea bancilor nu acorda imprumuturi microintreprinderilor si firmelor mici datorita riscurilor atasate, iar insitutiile nebancare sunt limitate, in mare parte de lipsa lor de fonduri. Piata din Romania necesita circa 500 milioane euro pentru microfinantari, potrivit estimarilor din piata.

Proiectul este finantat cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 13,6 milioane euro din programul Phare si de 4,42 milioane euro de la Guvernul Romaniei.

Sumele din cadrul proiectelor acordate pe regiuni sunt invers proportionale cu gradul lor de dezvoltare, tocmai pentru a incuraja dezvoltarea acestor zone, in care si accesul la servicii financiare la costuri rezonabile a fost limitat. Astfel, regiunii de Nord-Est ii revin 22% din bani, Sud-Estului 14%, regiunii Sud Muntenia 16%, Sud-Vest Oltenia 12%, Vestului 8%, Nord-Vestului 12%, Centrului tarii 11%, iar Bucurestiului cinci la suta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri