Cele mai cautate tipuri de asigurari de calatorie sunt cele standard in perioada de iarna, care acopera situatiile medicale cel mai des intalnite, urgente, accidente, spitalizare sau tratament dentar de urgenta. Acestora li se adauga situatiile ce prevad anularea sau intreruperea calatoriei, pierderea bagajului, pierderea documentelor si practicarea sporturilor de sezon, precum schi, surfing, kite surfing, rafting, scuba diving, yachting, ciclism, canoe, snowboard si altele, potrivit companiei de asigurari Groupama.


Pentru a-si asigura vacantele, romanii platesc o prima medie de 88 lei/persoana pe perioada verii si de 100 lei/persoana in sezonul rece, conform datelor Groupama Asigurari. Costul unei asigurari de calatorie care acopera un city break de 3 zile in Europa este in medie de 20 de lei, al unui sejur de o saptamana in Turcia este de 28 de lei, al unuia de 10 zile in Grecia este de 30 de lei, iar costul unei asigurari pentru o vacanta intercontinentala de doua saptamani este de 100 lei/persoana, asigurare care acopera inclusiv SUA.

Tarifelor exemplificate mai sus li se adauga prime suplimentare pentru acoperirea sporturilor de sezon sau altor situatii specifice dorite de fiecare asigurat in parte. De exemplu, pe perioada iernii, nu este o supriza ca sporturile cele mai cautate sunt schi si snowboard.

Majoritatea dosarelor de dauna deschise in urma unor evenimente intamplate in vacantele turistilor romani se refera la situatii medicale precum fracturi, probleme la stomac si varsaturi, lovituri, raceli puternice, enteroviroze, urgente sau pierderea documentelor si anularea curselor aeriene, iar suma maxima despagubita de Groupama pentru o asigurare de calatorie a fost de 50.000 euro, pentru un transport aerian de urgenta si tratament medical de urgenta in SUA, unde costurile medicale sunt foarte mari si unde consultantii in turism recomanda mereu o asigurare privata de calatorie pentru turistii romani.

Groupama Asigurari estimeaza ca va inregistra cresteri semnificative, de 35%, a vanzarilor de asigurari de calatorie pe perioada iernii, comparativ cu sezonul rece din 2018-2019. Mai mult, compania a inregistrat in cel mai recent sezon de vara, vizand lunile iunie-septembrie, o crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior pentru toate tipurile de asigurari de calatorie, incheiate fie in agentiile de asigurari, prin intermediul consultantilor de asigurari, sau online.

Astfel, trendul inregistrat in lunile de vara se mentine si in sezonul rece si confirma un interes crescut al romanilor fata de produsele de asigurare destinate vacantelor. Cu toate acestea, conform datelor Groupama Asigurari, perioada de varf a subscrierilor ramane pe timp de vara, inclusiv luna septembrie, o perioada in care turistii romani continua sa calatoreasca in afara granitelor, motivati de vremea favorabila si preturile specifice extra sezonului.

Majoritatea politelor de calatorie Groupama Asigurari, mai exact 78% dintre acestea, au fost incheiate pentru calatorii in Europa si Turcia in sezonul de vara, iar destinatia Europa se mentine in mod constant in proportie de peste 80% si pe perioada iernii. Apare, insa, si un nou trend pentru sezonul rece, acela al destinatiilor exotice.

Perioada minima este de 3 zile, specific vacantelor de tip city-break in marile capitale europene, indiferent de anotimp. Totusi, pe perioada lunilor iunie-septembrie, tendinta este de crestere a perioadei medii asigurate, datorita vacantelor mai lungi in Grecia, Turcia, Bulgaria sau Spania, pentru care turistii romani iṣi fac asigurǎri de cǎlǎtorie pentru minimum 7 nopti la destinatie, frecvente fiind si sejururile de 9 nopti.

Cea mai lunga perioada asigurata de o familie de 6 turisti romani la Groupama in aceasta vara a fost de 42 de zile, pentru un sejur in Statele Unite si Canada. Prin contrast, majoritatea asigurarilor de calatorie din sezonul de iarna sunt incheiate pe o perioada de 7 nopti.

Sursa foto: Anna Om / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri