Bursa Romana de Marfuri (BRM) pregateste documentatia pentru a obtine licenta de bursa de energie electrica, potrivit presedintelui Adunarii Generale a Actionarilor BRM, Constantin Bostina
Reprezentantul BRM a criticat activitatea OPCOM, operatorul pietei de energie, spunand ca numai daca tranzactiile cu energie se vor face la BRM, piata va castiga transparenta, competitie reala si preturi bune.

"BRM a vandut si carbune si motorina. Poate sa faca in extensie si trazactii cu energie electrica", a argumentat Bostina. El a adaugat ca solicita noii conduceri a Ministerului Economiei si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa ia masurile care se impun pentru a creste transparenta tranzactiilor cu energie.

Operatorul bursei de energie, OPCOM, este condus de un cartel de producatori termo care au fixat preturi foarte ridicate pentru electricitate si dau tonul pietei, a declarat, luni, directorul general al furnizorului de energie ENNET, Dan Moraru.

"OPCOM nu previne cartelizarea producatorilor si stimuleaza cresterea artificiala a preturilor. Din cauza OPCOM s-a blocat piata si s-au limitat contracte, iar eligibilii au ramas fara energie", a spus directorul general al companiei, citat de NewsIn. Moraru a continuat sa critice activitatea operatorului pietei de energie, sustinand ca "nu exista nicio bursa in lume in care sa nu se cunoasca pretul tranzactiei".

Potrivit acestuia, OPCOM nu este deloc transparenta, iar regulile pietei pot fi incalcate astfel cu usurinta. "PCCB este un sistem de licitatii cvasiinechitabil si netransparent. Companiile, in speta producatorii, pot sa incheie contracte pe preferinte si nu cu cel care ii ofera pretul cel mai bun", a adaugat reprezentantul traderului de energie. Moraru a mai afirmat ca actualul sistem de tranzactionare a dus la cresterea preturilor la energie electrica si la instabilitatea acestora, dar si la blocarea unor importante cantitati de electricitate.

In opinia lui Moraru, OPCOM nu poate fi numita "bursa", ci doar o platforma unde fiecare jucator isi face contractele dupa bunul sau plac. "Pe Piata pentru Ziua Urmatoare, adica piata spot, cum ar trebui sa fie ea numita, cumperi in conditiile in care consumatorii carora le livrezi energie preconizeaza un consum mai mare. Ideea este ca, pana la ora 15, nu se intalneste deloc cererea cu oferta, dupa care intri automat pe piata de echilibru, dominata de Transelectrica. Aceasta practica un monopol si, practic, te jupoaie, pentru ca, iti cumpara energia cu un pret foarte mic sau ti-o vinde cu pret exagerat, iar factura vine abia peste trei luni", a afirmat Moraru. Pentru solutionarea acestei probleme, el a dat exemplu platforma "over the counter", de pe bursa londoneza, unde, dupa incheierea tranzactiei pe PZU, oferta si cererea sunt la vedere.

Moraru a mai spus ca nici Bursa Romana de Marfuri nu e pregatita, in acest moment, pentru preluarea tranzactiilor cu energie, desi reprezentantii acestei burse se afla in discutii cu Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei pentru a oferi o solutie pentru aceste probleme.

Potrivit unei liste a cotelor de piata ale furnizorilor, data publicitatii duminica de ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, ENNET a controlat in primele 11 luni ale anului trecut 0,14% din piata romaneasca de energie electrica.

La inceputul acestei luni, BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. in replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri