Presedintele Klaus Iohannis a promulgat la inceputul acestui an o lege care prevede organizarea si functionarea fondurilor pentru pensiile ocupationale precum si stabilirea schemei de pensii ocupationale. Adrian Codirlasu, presedintele asociatiei profesionistilor in invesitii CFA Romania, considera ca aceasta lege creeaza premisele pentru un model de acordare a pensiilor speciale “etic si transparent” care nu va mai pune presiune pe generatiile urmatoare.

Adrian Codirlasu considera ca aceste fonduri de pensii ocupationale pot reprezenta baza unui nou sistem de acordare a pensiilor speciale, un sistem care aduce in prim plan transparenta.

Vino alaturi de noi la evenimentul Financial Forum, organizat de wall-street.ro, pentru a afla de la macroeconomisti de top, membri marcanti ai mediului de business si reprezentanti ai autoritatilor publice incotro se indreapta economia Romaniei si care sunt solutiile de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

"Companiile de stat sau administratiile publice vor putea contribui pentru anumite categorii de salariati la acest fond. De exemplu, pentru un militar, atunci cand este intr-o zona de conflict, statul poate compensa riscurile pe care si le asuma acesta cu o anumita suma furnizata fondului. Este un mod de a da pensii speciale, dar fata de cel de acum care creeaza doar datorii, prin intermediul fondului vorbim de un sistem care va fi finantat si nu va pune presiune pe generatiile viitoare. Va fi mai transparent si mai etic”, explica Codirlasu.

Analistul considera ca reformarea sistemului si trecerea la un model de acest gen va dura ceva ani, insa prin actuala lege se creeaza o baza. Mai exact, acest sistem va face ca persoana, care lucreaza acum pe un post ce ii da dreptul la o pensie speciala, sa primeasca in momentul in care se retrage din activitate aceasta pensie din sumele adunate in fondul pentru pensia ocupationala si nu din taxele si impozitele colectate la acea vreme de la populatia activa.

O legatura intre pensiile speciale si acest sistem nou a facut si deputatul PSD Adrian Solomon, presedinte al comisiei pentru munca din Camera Deputatilor, care a explicat ca prin adoptarea acestui proiect este deschisa calea abrogarii pensiilor speciale.

„Am reusit sa transpunem o directiva europeana care din 2016 se tot dorea a fi transformata in lege in Romania. Pensiile ocupationale deschid, astfel, si calea rezolvarii asa-numitelor pensii speciale, pentru ca o serie intreaga de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum incolo, sa creeze o schema de pensii facultative, prin care sa suplineasca acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator si le asuma printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit”, a subliniat Adrian Solomon, conform Digi24.ro.

Fondurile pentru pensiile ocupationale in mediul privat: cum te poate rasplati angajatorul

In cazul companiilor private, conform precizarilor facute de catre Adrian Codirlasu, odata ce au decis sa contribuie la acest pilon de pensii ocupationale sunt obligate sa aiba in vedere toti angajatii, insa cuantumul poate fi stabilit diferit pentru fiecare dintre ei.

"Angajatorul poate contribui cu sume diferite pentru fiecare angajat. De exemplu, ii poate recompensa pe cei care inregistreaza performante mai bune cu sume mai mari", explica Codirlasu.

De asemenea, angajatii pot alege si ei sa contribuie separat, dincolo de sumele alocate de angajator, la acest pilon pentru a avea venituri mai mari in momentul in care se pensioneaza. Analistul considera ca succesul acestui sistem in zona mediului privat va fi asigurat de catre nivelul deducerilor fiscale pe care statul le va oferi angajatorilor care aleg sa il imbratiseze, pana in acest moment nefiind specificate aspecte legate de acest subiect.

Sursa foto: nd3000 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri