Pana pe data de 15 martie 2020, anumite categorii de contribuabili trebuie sa depuna declaratia unica, prin care vor estima veniturile obtinute anul acesta, stabilesc impozitele si contributiile sociale si definitiveaza situatia fiscala din anul anterior. Va prezentam in acest material principalele informatii pe care trebuie sa le stiti despre acest proces.


Codul Fiscal prevede ca declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, atat venituri cat si pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Marea majoritate a celor care vor trebui sa depuna aceasta declaratie sunt persoanele fizice autorizate(PFA), cele care obtin bani din chirii, de pe urma profesiilor liberale sau dividende (doar daca veniturile depasesc 12 salarii minime brute)

Declaratia unica 2020: ce obligatii au cei care depun documentul

Declaratia unica 2020

sursa foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Categoriile de contribuabili mentionate mai sus care trebuie sa depuna declaratia unica pana pe 15 martie 2020 au urmatoarele obligatii:

  • declararea impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2019.
  • declararea impozitului pe venitul pe care estimeaza ca il va realiza in 2020.
  • declararea venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2020 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2019.

Ce plati impune declaratia unica 2020

Declaratia Unica 2020

Sursa foto: Natee Meepian / Shutterstock.com

Contribuabilii sunt nevoiti sa plateasca impozitul pe venit de 10% pentru veniturile estimate in 2020 si contributiile sociale la pensii si sanatate, in anumite conditii, pe care le vom explica mai jos.

Contributiile sociale la pensii (25%) si cele la sanatate (10%) se platesc daca veniturile nete depasesc cel putin 12 salarii minime brute. Trebuie sa luati in considerare ca plafonul nu mai este cel de anul trecut, deoarece salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. Astfel, plafonul pentru cei care sunt obligati sa plateasca contributiile mentionate mai sus creste de la 24,960 de lei (2019) la 26,760 de lei (2020).

Codul Fiscal mai prevede si faptul ca persoanele care nu depasesc acest plafon dar vor sa isi plateasca contributiile la sanatate pot completa declaratia unica in acest sens.

Cum se depune declaratia unica 2020 si ce amenda primesti in cazul in care nu o faci

Declaratia Unica 2020 sursa foto: TheCorgi / Shutterstock.com

Puteti depune declaratia unica atat prin mijloace online cat si offline. Pentru a nu va mai deplasa pana la sediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala puteti opta pentru transmiterea acesteia prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual (SPV), pe care il gasiti pe site-ul administratiei AICI, sau prin intermediul serviciului “Depunere declaratii”, pe baza certificatului digital calificat, pe portalul de AICI.

In cazul in care nu aveti un dispozitiv conectat la Internet, ANAF va recomanda sa utilizati calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora puteti efectua urmatoarele operatiuni:

  • inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual.
  • completarea Declaratiei Unice.
  • depunerea Declaratiei Unice.

Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servicii puteti gasi AICI. De asemenea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza ca puteti solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea declaratiei unice.

In ceea ce priveste nedepunerea declaratiei unice in termenul precizat de catre Codul Fiscal, legea prevede o amenda intre 50 si 500 de lei.

Cum poate fi declaratia unica rectificata

Declaratie unica 2020sursa foto: Natee Meepian / Shutterstock.com

Conform precizarilor oferite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018" si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019", dupa caz). Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala. La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:

  • declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata
  • este permisa depunerea unei singure declaratii initiale
  • declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole)
  • o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri