Romanii care doresc sa plece din tara pentru o perioada mai mare de timp au anumite obligatii fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF) pe care trebuie sa le respecte pentru a evita dubla impozitare sau chiar incasarea unei amenzi.

Prevederile de care trebuie sa tineti cont in cazul in care doriti sa parasiti Romania pentru o perioada mai mare de timp sunt stabilite prin intermediul ordinului de ministru nr.1099/2016 ( pe care il gasiti AICI). Va prezentam mai jos principalele aspecte pe care trebuie sa le stiti.

Rezidenta Fiscala 2020: cine trebuie sa depuna chestionarul

Rezidenta fiscala 2020sursa foto: Billion Photos / Shutterstock.com.

Legislatia prevede ca trebuie sa depuneti chestionarul daca plecati din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive. Formularul se numeste "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" si il gasiti AICI.

Formularul trebuie inregistrat cu 30 de zile inainte plecarii din Romania, la organul fiscal central competent unde aveti domiciul setat. Acesta trebuie completat in doua exemplare, urmand ca unul dintre ele sa il pastrati voi.

De ce trebuie completat formularul de rezidenta fiscala
rezidenta fiscala

sursa foto: Africa Studio / Shutterstock.com
Trebuie sa depuneti acest chestionar pentru a evita dubla impozitare, atat de catre autoritatile fiscale din tara in care ati plecat cat si cea din Romania. Agentia Nationala de Administrare Fiscala va va analiza chestionarul si va decide daca veti achita in continuare impozit in Romania sau daca veti achita doar in tara in care mergeti. Tarile cu care Romania are incheiate conventii pentru evitarea dublei impozitari si protocoale de modificare a acestora le puteti gasi AICI.

ANAF precizeaza in ghidul din 2019 (pe care il gasiti AICI) ca aveti obligatia de a anexa la chestionar orice documente care pot sta la baza determinarii rezidentei, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat. Facand acest lucru, ii ajutati sa stabileasca concret tara in care va trebui sa platiti impozit.

In cat timp iti raspunde ANAF dupa depunerea formularului si ce amenda poti lua daca nu il depui

rezidenta fiscalasursa foto: smolaw / Shutterstock.com

Dupa depunerea chestionarului, ANAF, tinand cont de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale Codului fiscal si de informatiile adiacente pe care le oferiti, va va notifica in 15 zile care sunt obligatiile fiscale pe care le aveti.

Conform ghidului publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, exceptii de la depunerea "Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania" se aplica in cazul in care lucrati in strainatate ca functionari sau angajati ai statului roman.

In cazul in care ati plecat din tara si, tinand cont de aspectele prezentate mai sus, nu ati depus chestionarul, riscati sa fiti impozitati de doua ori, atat de tara in care va aflati cat si de catre autoritatile din Romania, si puteti fi amendat cu o suma intre 50 si 100 de lei.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri