Obtinerea de fonduri europene nerambursabile este o idee ce le surade multor romani care au o afacere sau sunt pe cale de a pune una pe picioare. In acest material vom vorbi despre o serie de programe care ofera fonduri europene nerambursabile pe care le puteti accesa in 2020, ideea din spatele acestor fonduri, dar si aspectele la care trebuie sa fiti atenti in momentul in care porniti pe acest drum.

Inainte de a pune pe foaie o idee de afacere pentru care iti doresti sa primesti fonduri europene trebuie sa iei in calcul faptul ca aceasta trebuie sa fie in linie cu directia pe care Uniunea Europeana incearca sa o dezvolte prin programele demarate. Mirabela Miron, presedinta firmei de consultanta Avisso, explica, pentru wall-street.ro, conceptul din spatele fondurilor europene nerambursabile, lucru care va va ajuta sa stabiliti daca ideea voastra de afacere este eligibila.

Fondurile structurale sunt acordate pentru ca un stat membru sa atinga un nivel minim de dezvoltare a infrastructurii fata de standardele europene: in acest sens, investitiile se concentreaza pe cresterea economica, crearea locurilor de munca si pe dezvoltarea euroregiunilor, respectiv diminuarea neajunsurilor structurale in special in cazul regiunilor mai putin dezvoltate, ce au PIB-ul/locuitor cu mult sub media europeana. In paralel, Fondurile de Coeziune isi propun sa reduca diferentele dintre regiunile si tarile europene in asa fel incat nivelul de trai al comunitatilor sa se incadreze intr-un minim asemanator si echilibrat, indiferent de tara”, spune Mirabela Miron.

In concluzie, Uniunea Europeana investeste prin aceste fonduri in toate aspectele care au ca rezultat dezvoltarea economica si sociala a statelor membre: educatia, formarea profesionala, crearea si ocuparea locurilor de munca, dezvoltarea durabila, eficienta energetica, protectia mediului inconjurator, cercetarea, dezvoltarea, inovarea, agricultura si dezvoltarea rurala, turismul rural, infrastructura de toate tipurile ( educationala, medicala, rutiera, fluviala, maritima, feroviara, aeriana s.a.m.d).

Fondurile europene nerambursabile 2020: ce buget a avut Romania in perioada 2014-2020

Fonduri nerambursabile 2020sursa foto: Nagy-Bagoly Arpad / Shutterstock.com

Fondurile Europene Structurale si de Investitii (Fondurile ESI) sunt principala sursa de finantare a programelor operationale prin care puteti accesa fonduri. In perioada 2014-2020, la nivelul Uniunii Europene suma s-a ridicat la 454 de miliarde de euro, dintre care 30,8 miliarde de euro au ajuns in Romania.

“La acestea se adauga cofinantarea proprie de 5,63 miliarde de euro (inclusiv fondurile pentru agricultura, in cadrul PAC Politicii Agricole Comune), adica o medie de 1.546 €/persoana", mai adauga Mirabela Miron.

Conform raportului elaborat de catre ministerul fondurilor europene la inceputul lunii noiembrie 2019, sumele contractate se ridicau la 93,5% din totalul alocarii UE catre Romania, insa sumele efectiv platite erau de doar 22,7% din totalul alocarii. Diferenta este reprezentata de sume inca neachitate in cadrul contractelor aflate in curs de implementare, in conditiile in care exista proiecte in cadrul carora beneficiarii nu au realizat decat o mare parte din activitati (sau chiar niciuna), desi contractele au fost semnate chiar in urma cu doi ani (cum ar fi unele pe agricultura, de exemplu).

Ce suma propune Comisia Europeana pentru bugetul 2021-2027

Fonduri europene nerambursabile 2020sursa foto: Schira / Shutterstock.com

Presedinta Avisso precizeaza ca in propunerea Comisiei Europene pentru bugetul 2021-2027, Romania are alocate 27 de miliarde de euro prin politica de coeziune ( fara a fi luate in calcul fondurile din Politica Agricola Comuna, care inca nu s-au stabilitat in urma negocierilor), ceea ce inseamna cu 8% in plus fata de actuala perioada. La nivel national, aceasta reprezinta o crestere cu 13% a ajutorului financiar pentru fiecare cetatean roman.

Pentru urmatorul buget, Comisia Europeana propune si modernizarea politicii de coeziune. Mai exact, zona catre care vor merge investitiile. Conform datelor oferite de Avisso, acestea sunt:

1. O Europa mai inteligenta, prin inovare, digitalizare, transformare economica si sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii.
2. O Europa mai verde, fara emisii de carbon, punerea in aplicare a Acordului de la Paris si investitii in tranzitia energetica, energia din surse regenerabile si combaterea schimbarilor climatice.
3. O Europa conectata, cu retele strategice de transport si digitale.
4. O Europa mai sociala, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale si sprijinirea calitatii locurilor de munca, a invatamantului, a competentelor, a incluziunii sociale si a accesului egal la sistemul de sanatate.
5. O Europa mai apropiata de cetatenii sai, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local si a dezvoltarii urbane durabile in UE.

“Investitiile in dezvoltarea regionala se vor axa mai ales pe obiectivele 1 si 2, acestor prioritati fiindu-le alocate 67-85% din resursele Fondului European de Dezvoltare Europeana si ale Fondului de coeziune, in functie de prosperiatatea relativa a statelor membre”, mai afirma Mirabela Miron.

Fonduri nerambursabile 2020: Programul Operational Regional 2.2

Fonduri europene nerambursabile 2020Sursa foto: Olivier Le Moal / Shutterstock.com

Pana la finalul lunii februarie este activ apelul de proiecte POR 2.2, dedicat regiunilor Nord-Est si Vest, ce acorda finantari nerambursabile de minim 200.000 de euro si maxim 1 milion de euro pentru sprijinirea crearii si extinderii capacitatilor avansate de productie si dezvoltare a serviciilor.

Solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte sunt IMM-urile din mediul urban, sau intreprinderile mijlocii din mediul rural. Apelul finanteaza:
- crearea unei noi unitati de productie/prestare servicii;
- extinderea capacitatii unei unitati existente;
- diversificarea productiei unei unitati existente, prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior in unitate.

"Ne-am dori, insa, nu numai noi, ci in special antreprenorii care au nevoie de finantari nerambursabile ca sa isi poata creste afacerile, ca toti banii europeni care nu au sanse sa fie cheltuiti pana la incheierea actualului exercitiu financiar sa fie redirectionati catre Programul Operational Regional si catre Programul Operational Competitivitate, de exemplu prin relansarea Apelurilor POR 2.2. (investitii private in productie si servicii) si POC 2.2.1. (investitii private in solutii inovatoare IT&C). Consideram ca este esential ca guvernul sa faca o analiza realista a evolutiei gradului de absorbtie si sa realoce fondurile disponibile catre apelurile de interes pentru mediul privat, sprijinind astfel cresterea organica a economiei", precizeaza Mirabela Miron.

Fonduri nerambursabile pentru IMM-urile din Romania 2020: granturi de la Innovation Norway

Fonduri nerambursabile 2020sursa foto: xtock / Shutterstock.com

Unul dintre proiectele cu fonduri nerambursabile disponibil in acest an este derulat de catre Innovation Norway, care se pregateste sa lanseze al doilea apel din cadrul programului “SME Growth” - “Dezvoltarea afacerilor, inovare si IMM”, dedicat inovarii in industria verde si proiectelor din zona de tehnologie.

Apelul va fi deschis in trimestru I al anului si va oferi granturi intre 200.000 de euro si 2 mil. de euro intr-un buget total de 18 milioane de euro. Finantarea nerambursabila va fi variabila, intre 10% si 70%, in functie de marimea beneficiarului, de activitatile pe care le are in vedere proiectul si de regiunea de implementare. Cele trei componente ale programului vor fi:

  • Inovare verde in industrie: are in vedere proiectele de tehnologii inovatoare verzi, dezvoltarea de produse si solutii inovatoare, procese de productie verzi, utilizarea eficienta a resurselor si sistemelor tehnologice, cresterea eficientei energetice si managementul integrat al deseurilor.
  • TI&C – Tehnologia informatiei si comunicatiilor: sustine dezvoltarea de produse/procese/servicii utilizand o componenta TIC, dezvoltarea de produse/procese/servicii TIC.
  • Crestere albastra: sustine dezvoltarea tehnologiilor, proceselor, solutiilor, produselor sau serviciilor inovatoare bazate pe „resurse albastre” din Marea Neagra, apele interioare, rauri si regiuni costiere.

De asemenea, consultantul precizeaza ca cei de la Innovation Norway vor lansa in prima parte a anului 2020 si apelul “Boost to Romanian business sector”, program cu granturi care se concentreaza pe startup-uri, business modelling, training in domenii ca drepturi de proprietate intelectuala (IPR), design, dezvoltare strategica de business etc.

“IMM-urile si ONG-urile din Romania pot primi granturi intre 10.000 si 200.000 de euro, dintr-un buget total de 2 milioane de euro”, mai declara Mirabela Miron.

La ce trebuie sa fiti atenti in momentul in care aplicati pentru fonduri europene nerambursabile

sursa foto: Dragon Images / Shutterstock.com
Reprezentanta Avisso precizeaza ca principalele greseli pe care le fac cei care aleg sa isi finanteze afacerile prin fonduri europene nerambursabile sunt reprezentate de:

  • insuficienta informare in ceea ce priveste detaliile liniilor de finantare alese.
  • ignorarea sfaturilor si recomandarilor primite de la expertii in finantari nerambursabile.
  • elaborarea in graba si cu superficialitate a planurilor de afaceri ce stau la baza cererilor de finantare.
  • insuficienta cercetare a pietei in ceea ce priveste produsul/serviciul dezvoltat cu ajutorul finantarii nerambursabile.

"Sfatul nostru catre antreprenorii care depun aplicatii pentru a castiga finantari nerambursabile este, pe de o parte, sa fie cat de poate se siguri pe ideea de afacere pe care vor sa o dezvolte, sa aiba la baza o analiza de piata extrem de precisa si detaliata si sa fie realisti dar ambitiosi atunci cand lucreaza planul de afaceri. Si, dupa momentul castigarii finantarii nerambursabile, sa urmeze recomandarile expertilor pe parte de implementare a proiectelor atat atunci cand vine vorba despre procedurile de achizitii, cat si cand trebuie facute raportarile periodice. In cazul in care nu sunt respectate intru totul regulile finantarilor nerambursabile, beneficiarii acestora risca sa returneza o parte din bani, sau chiar sa piarda intreaga finantare", conchide Mirabela Miron.

Sursa foto: igorstevanovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri