Potrivit unei analize a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR), in perioada 2013 - 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat o crestere 20%, in timp ce, profitul net raportat de service-urile auto, in acelasi interval de timp, a fost de 90%, cel mai sustinut avans fiind inregistrat de catre unitatile independente. BAAR subliniaza indirect ca explozia profitabilitatii service-urilor auto ar fi legata de facturile uriase incheiate de aceste unitati pentru repararea autovehiculelor pe RCA.

Analiza principalilor indicatori financiari caracteristici industriei asigurarilor RCA si service-urilor auto s-a facut cu ajutorul datelor extrase din bilanturile contabile ale societatilor care au ca obiect de activitate principal intretinerea si repararea autovehiculelor. Perioada de timp luata in calcul la efectuarea analizei a fost intre anii 2013-2018.

Conform rezultatelor obtinute, se poate observa si o crestere semnificativa a numarului de service-uri auto, de la 10.585 in 2013 la 12.660, in 2018 (plus 20%). "In timp ce majoritatea indicatorilor din acest sector au o tendinta crescatoare, in domeniul conex al asigurarilor auto , prima bruta subscrisa pe segmentul asigurarii RCA se mentine la un nivel scazut , in timp ce rata daunei combinate se situeaza la un nivel supraunitar", arata BAAR.

Marjele de profit analizate pe baza bilanurilor contabile au fost impartite pe tipuri de service (reprezentanta sau service independent) pentru a surprinde mai bine evolutiile inregistrate. Din rezultatele obtinute se poate observa o diferență semnificativă a profitului in favoarea service-urilor independente in raport cu cifrele inregistrate de reprezentante.

Astfel, in cifre, profitul pentru unitatile independente a crescut de la circa 25 milioane de lei in 2013 la 101,4 milioane de lei in 2018. In acelasi interval de timp, profitul reprezentantelor a evoluat de la 26 milioane de in 2013, la 52,5 milioane de lei, cinci ani mai tarziu.

O a doua parte a analizei BAAR a fost dedicata evolutiei domeniului conex al asigurarilor, stiut fiind faptul ca preturile asigurarilor RCA sunt strans legate de evolutia costurilor cu reparatiile auto. Concluziile analizei, asa cum rezulta din infografia de mai jos, ar putea fi sintetizate astfel:

In graficul anterior, de observat, pentru evolutia similara, sunt: curba veniturilor companiilor de asigurari RCA (PBS), variatia valorii despagubirilor si variatia profitului mediu al service-urilor auto. Pe de alta parte, desi curba frecventei daunelor pe RCA a scazut vizibil, variatia cifrei de afaceri a service-urilor auto a urcat, in acelasi sens, cu profitul acestora, ceea ce evidentiaza cresteri substantiale ale valorii de plata a facturilor.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri