China a identificat un nou coronavirus, care a devenit in scurt timp deosebit de agresiv, atat prin viteza de raspandire, cat mai ales prin gravitatea consecintelor medicale asupra celor afectati, obligand guvernul chinez sa recunoasca existenta sa in 21 ianuarie, sub numele 2019-nCoV. Din punct de vedere al asigurarilor este important de clarificat daca infectarea cu acest virus este sau nu acoperita de polita de asigurare de sanatate, sau cea de asigurare medicala a calatoriilor - principalele doua categorii de asigurari relevante in discutie.

Numarul celor afectati a crescut rapid de la cateva sute in urma cu cateva zile la aproape trei mii de cazuri recent, unele aparand deja si in alte tari, dar mai ales in cele invecinate Chinei. Totodata, numarul deceselor a crescut ingrijorator, de la 17 la sfarsitul saptamanii trecute, la peste 80 in prezent, toate in China. Coronavirusurile fac parte din familia virusurilor care produc in special afectiuni ale cailor respiratorii, tuse, febra acuta si pot determina complicatii mai grave gen pneumonie.

Festivitatile legate de Noul An Chinezesc din 25 ianuarie au fost anulate pentru ca oricum multi turisti si-au anulat calatoriile spre China. Disneyland si a inchis portile in Shanghai si toate aeroporturile mari ale lumii au adoptat masuri de preventie, mai ales pentru cursele din China.

Din punct de vedere tehnic al riscurilor asigurate, intrucat afectiunile generate de noul coronavirus nu se circumscriu nicicum unor boli sau conditii medicale pre-existente si pot aparea brusc fara nici un fel de avertizare, politele de asigurare de sanatate facute in Romania ar trebui sa ofere acoperirea necesara pentru cheltuielile medicale ocazionate, inclusiv cele de spitalizare, daca virusul apare si in tara noastra.

"Nu exista clauze speciale de asigurare a unor astfel de riscuri. Dimpotriva, epidemiile si pandemiile se exclud explicit din asigurare, datorita caracterului lor catastrofal. Atentie insa, epidemiile si pandemiile se declara de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si dupa cate stiu, in cazul de fata, nu s-a intamplat acest lucru. De regula, politele de asigurare de calatorie exclud explicit din asigurare si situatiile cand exista interdictii de calatorie intr-o anumita zona, sau exista avertizari de calatorie din partea ministerului local de externe. De fapt este vorba de o cooperare intre asigurat si asigurator, pentru evitarea producerii riscului asigurat, in cazul de fata imbolnavirea, pentru ca in ultima instanta asigurarea nu are doar rolul de a recupera pierderile, ci si pe acela de a proteja riscul de a nu se produce", spune, pentru Wall-Street, Valentin Tuca, CEO Obsidian Broker de Asigurare-Reasigurare.

Asiguratorii au platit pentru H1N1 sau Ebola

El arata ca, anterior, in mod similar detinatorii unor polite de asigurare de sanatate au beneficiat de acoperire in cazul afectiunilor suferite ca urmare a actiunilor unor virusi ca H1N1 sau Ebola, ceea ce se constituie intr-un argument suplimentar in ceea ce priveste valabilitatea asigurarii medicale in cazul noului coronavirus.

"In cazul de fata, in opinia mea, asiguratorii nu au argumente sa refuze despagubiri pentru cazuri de coronavirus, avand in vedere ca nu au existat avertizari, nu este declarata epidemie sau pandemie si manifestarile sunt clasice pentru viroze respiratorii sau pulmonare, care sunt asigurate. Daca se declara epidemie sau pandemie insa, asiguratorii vor putea refuza, pentru cazurile aparute ulterior declararii, pentru ca asttfel de excluderi exista de regula in politel de asigurare. De asemenea, vor putea refuza acoperirea pentru solicitarile de despagubire venite din partea celor care nu au respectat restrictiile de calatorie in anumite zone sau avertizarile transmise de ministerul de externe pentru a calatori in anumite zone, intrucat astfel de prevederi exista de asemenea in conditii", mai spune Valentin Tuca.

De altfel, conform specialistilor, consecintele infectarii cu 2019-nCoV sunt similare in prima faza cu cele ale unei raceli obisnuite si afecteaza tractul respirator superior, induce simptome de febra, dureri de cap si tuse iar agravarea lor poate determina spitalizarea. Totul se circumscribe acoperirii oferite de polita de asigurare de sanatate, respectiv cea de asigurare medicala pentru calatorii, unde este de asteptat ca solicitarile de a consulta un medic imediat ce se resimt simptome de raceala sa fie mult mai dese ca de obicei.

Cand poate avea asiguratorul argumente de respingere

"Legea pentru asigurator este ca daca accepta incheirea asigurarii, atunci va accepta si formularea despagubirii, in termenii de acoperire/excludere expres agreati. Conditia este sa nu puna restrictii de calatorie in anumite zone care sa fie incalcate, sau asiguratul sa nu respecte alertele de calatorie ale ministerului de externe. In aceste cazuri, evident ca asiguratorul va avea argumente de respingere a despagubirilor privind cheltuielile medicale", mai arata CEO-ul Obsidian Broker de Asigurare-Reasigurare.

El adauga ca piata de asigurari functioneaza ca o piata globala, prin mecanismele de reasigurare care leaga diversi asiguratori intre ei. De aceea, in functie de evolutiile ce se vor inregistra, vor putea exista influente asupra preturilor, dar in nici un caz nu vorbim de influente la situatia prezenta. Influentele primordiale acum sunt asupra restrictiilor de calatorie si nu asupra preturilor.

"Este prea devreme de estimat impactul negativ al acestor evolutii deteterminate de actiunea 2019-CoV asupra rezultatelor financiare ale asiguratorilor globali, informatiile fiind in prezent foarte fluide si in curs de clarificare. Cert este insa ca daunele aduse de asigurarea cheltuielilor medicale pe tipul calatoriei, cum ar fi urgente medicale sau cheltuieli cu evacuarea medicala de urgenta, la care se vor adauga asigurarile contingente acestor politele de asigurare specifice calatoriilor, cum ar fi asigurarea de anulare a calatoriei sau cea de intrerupere a sejurului, atat de populare in pietele dezvoltate de asigurari", afirma Valentin Tuca.

In plus, mai pot aduce un impact semnificativ politele de raspundere civila generala si cele de raspundere a angajatorului, in special pentru personalul din spitale si unitati de servicii medicale.

"Totusi, pare evident ca cea mai mare temere o au asiguratorii si reasiguratorii de asigurari medicale si cei ce ofera asigurari de viata, pentru ca o pandemie la nivel Mondial cu virusul 2019-CoV ar determina o crestere semnificativa a despagubirilor pentru servicii medicale precum si a mortalitatii, risc recunoscut ca fiind asociat complicatiilor date de infectia cu virusul respectiv", spune Valentin Tuca.

In concluzie, "asigurarile medicale sunt probabil cea mai potrivita reflectare a sintagmei “bani albi pentru zile negre” iar faptul ca se remarca si in Romania o crestere pe acest segment este dovada unui proces emergent de maturizare si a industriei noastre de asigurari, inca destul de firave", mai spune CEO-ul Obisidan Broker.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri