Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) din Romania isi declara disponibilitatea de a participa activ la procesul de modificare a Legii nr. 260/2008 care reglementeaza asigurarile obligatorii de locuinte din Romania, inclusiv prin sustinerea introducerii celui de-al patrulea risc (furtuna), in contextul in care "va creste gradul de interes al proprietarilor de locuinte deoarece suplimenteaza riscurile acoperite".

"Introducerea riscului de furtuna pe polita PAD nu este important pentru piata de asigurari sau pentru brokeri, ci pentru client, care are nevoie sa simta ca primeste despagubiri. In acest moment, la aceasta polita, despagubirile se acceseaza foarte greu, deoarece sunt situatii destul de rare cand se produc riscuri catastrofale. Atunci, ar fi important ca romanii sa vada ca de pe aceasta polita se iau totusi niste bani, iar odata cu imbunatatirea perceptiei legata de asigurarile de locuinte va creste, implicit, si gradul de cuprindere in asigurare", apreciaza Viorel Vasile (foto), presedinte de onoare al PRBAR.

Desi sustine introducerea riscului de furtuna, PRBAR atrage atentia asupra intentiei de abrogare a articolelor care stabilesc sanctionarea in lipsa politei PAD si argumenteaza ca o lege care nu presupune penalitati pentru cei care nu se conformeaza, nu isi poate atinge obiectivele si nu poate fi luata in serios de catre proprietari/ asigurati, aspect care va genera scaderea gradului de cuprindere in asigurare si asa mult sub asteptarile unei legi cu impact social.

"PAID este un proiect sustenabil in momentul de fata, o companie profitabila si cu o reasigurare solida, insa, gradul de cuprindere in asigurari de locuinte se afla acum undeva la 19%. Obiectivul principal nu este sa fie profitabila pentru PAID, ci in caz de un eveniment sa poata lua povara de pe umerii statului. Astfel, daca nu ajungem la 40%, mai bine renuntam la proiect. De ce spun 40%? Pentru ca in momentul in care s-a lansat PAID, acum 10 ani, acolo era gradul de cuprindere in asigurare. Am introdus o polita obligatorie si am scazut la 19%. Este clar ca ceva nu este in neregula", a mai spus Viorel Vasile.

Revenind la riscul de furtuna, presedintele de onoare al PRBAR a subliniat ca gestionarea daunelor pentru acest risc va constitui un mare efort logistic si financiar pentru PAID, in contextul in care compania nu are voie, conform legii, sa apeleze la un regularizator de daune, ceea ce ar reduce semnificativ costurile. In prezent, PAID ar plati pana la 100 de euro companiilor de asigurari actionare pentru fiecare dosar de dauna gestionat, adica aproximativ 20% din valoarea unei despagubiri medii la nivel de piata pentru riscul de furtuna.

PRBAR sustine, de asemenea, deschiderea vanzarii politei PAD prin mai multe canale de distributie: "Brokerii sunt pregatiti astazi pentru a contribui la cresterea gradului de acoperire a fondului locativ prin asigurare, acest lucru fiind un obiectiv strategic pentru intreaga piata de asigurari din Romania". Vor putea distribui asigurari obligatorii si autoritatile administratiei publice locale sau alte institutii, cu respectarea legislatiei specifice distributiei de asigurari.

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) emite asigurarile obligatorii pentru locuinte din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a tuturor locuintelor din Romania.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri