Moneda nationala s-a apreciat in ultimele zile pentru ca un vanzator important a vandut mai multa valuta si acesta a dus la intarirea leului, a explicat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la o conferinta de presa, intrebat despre evolutia cursului de schimb leu - euro din ultimele zile.

"Cred ca in primul rand trebuie inteles ca piata valutara are multi determinanti si faptul ca ne-am obisnuit ca un eveniment politic sau altul sa aiba impact imediat asupra pietei valutare nu este o perceptie eronata, pentru ca evenimentele politice categoric ca influenteaza piata, dar evenimentele politice nu sunt singurele. In ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informatii pe care le obtinem si noi cu o anumita greutate, a actionat in principal faptul ca pe piata monetara asa cum se intampla de obicei intre 25 ale lunii precedente - 5-10 luna curenta apare o relativa lipsa de lichiditate pentru ca firmele, populatia, toate isi platesc impozitele la stat, darile la stat si atunci in contul Ministerului de Finante de la Banca Nationala a Romaniei apare un surplus. E ca si cum ar steriliza banca nationala banii respectivi. Ei ies din circulatie. Am mai dat explicatia asta, acum simplific. Si cand pe o asemenea situatie apare un vanzator mai important si asta pot sa va garantez ca de data asta nu am fost noi, Banca Nationala, a fost un client. Pot sa banuiesc, dar ce spun in continuare este pura speculatie, ca s-o fi gandit si el "pica Guvernul, se depreciaza cursul, hai sa vand acum o suma mai mare ca sa castig", oricine vrea sa castige mai mult, dar nu s-a intamplat. A vandut mai mult si s-a apreciat cursul", a spus Mugur Isarescu.

El a afirmat ca acesta a vandut valuta timp de cateva zile. De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca piata leului nu este una "foarte adanca" si cand cineva vine cu 100 de milioane sau 200 de milioane de euro si le vinde poate sa miste cursul.

"Concluzie. Nu numai situatia politica are impact pe piata valutara. Si doi, banuiesc ca si cei de pe piata valutara, investitorii erau obisnuiti cu...cam asta am citit in presa astazi "ne-am vaccinat la situatia politica", suntem obisnuiti la asemenea stiri", a declarat Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, joi, un curs de 4,7651 lei pentru un euro, in scadere cu 1,17 bani (-0,24%), in comparatie cu cotatia anterioara, respectiv 4,7768 lei pentru moneda unica europeana. De asemenea, leul s-a apreciat si vineri in raport cu euro, care a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,7642 de lei, in scadere cu 0,09 bani (-0,02%) fata de ziua precedenta.

Intrebat ce parere are despre caderea Guvernului, Mugur Isarescu a spus ca "face parte din jocul democratic" si BNR, ca institutie neutra prin lege, este in continuare neutra la aceste lucru.

"Avem o parere neutra", a afirmat Isarescu.

BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la 6%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis vineri reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6%, de la 8%, incepand cu perioada de aplicare 24 februarie - 23 martie 2020 si mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 8%.

"Date fiind evolutia creditului in valuta si nivelul adecvat al rezervelor valutare, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 6 la suta de la 8 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020. Masura vizeaza inclusiv continuarea armonizarii mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele si practicile in materie ale Bancii Centrale Europene si ale principalelor banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8 la suta", se precizeaza in comunicatul BNR remis Agerpres.

Totodata, banca centrala a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara.

De asemenea, in sedinta de vineri, CA a mai luat hotararea de a mentine rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an si rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,5% pe an.

Rata anuala a inflatiei IPC a crescut in luna decembrie 2019 la 4%, de la 3,8 la suta in noiembrie, nivel situat deasupra intervalului tintei stationare si usor peste cel prognozat. Cresterea acesteia fata de finalul trimestrului III, cand a scazut la 3,5%, este atribuibila in principal majorarii dinamicii preturilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de baza, dar si al scumpirii considerabile a fructelor, precum si accelerarii inflatiei de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri