Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sanctionarea Euroins Romania cu amenda cu 500.000 lei, in urma unui control efectuat, in care ar fi fost constatate o serie de incalcari ale Legii 132/2017 in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA.

UPDATE, 13.02.2020:

Ca urmare a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara, din data de 12 februarie 2020, cu privire la sanctionarea societatii Euroins Romania, Autoritatea face urmatoarele precizari: "conform prevederilor legale, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea Euroins, pentru o perioada limitata de timp, pana la numirea noului Consiliu de Administratie, aflat in proces de autorizare. Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile si operatiunile curente desfasurate de societate, in acest interval".

ASF mentioneaza ca numirea unui administrator temporar nu reprezinta instituirea procedurii de administrare speciala. Administrarea speciala este o masura care se aplica de regula in cazul deteriorarii situatiei financiare a unei societati. Autoritatea respinge orice speculatie care se poate face in aceasta privinta in cazul Euroins.

ASF subliniaza faptul ca Euroins indeplineste indicatorii de prudentialitate, atat in ceea ce priveste cerintele minime de capital (MCR - Minimum Capital Requirement), cat si in ceea ce priveste cerintele de capital de solvabilitate (SCR - Solvency Capital Requirement).

Stirea initiala:

"Au fost constatate, de asemenea, deficiente cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societatii, precum si nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice si a calitatii datelor. Consiliul ASF a impus o serie de masuri de natura operationala menite sa conduca la remedierea, intr-un termen de maximum sase luni, a aspectelor constatate", potrivit Autoritatii.

ASF a mai amendat Euroins si saptamana trecuta, cu 100.000 lei, in urma rezultatelor activitatii de control inopinat la societatea de asigurari, pentru nerespectarea prevederilor legale din Legea 132/2017 si Norma 20/2017.

Potrivit ASF, compania de asigurari Euroins nu ar fi respectat prevederile legale referitoare la inregistrarea cererii de despagubire depusa la dosar; raspunsul privind solicitarea de despagubire si formularea ofertei; utilizarea Procesului verbal de constatare care nu contine mentiunea conform careia persoana prejudiciata are dreptul sa se poata adresa oricarei unitati reparatoare auto, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA; utilizarea unor surse de referinta neprevazute in legislatia din domeniul asigurarilor; termenul de incheiere a procesului verbal suplimentar de constatare.

De asemenea, ASF a decis ca societatea sa prezinte, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Societatea are dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii Consiliului ASF.

Ramane de vazut daca amenzile primite de Euroins ajuta compania de asigurari sa grabeasca solutionarea daunelor sau, eventual, pune o presiune si mai ridicata pe fluxul sau de numerar. De altfel, Euroins a aratat recent ca este "victima lacomiei unor service-uri auto", care "pun presiune pe companiile de asigurari RCA sa plateasca preturi extravagante pentru unele reparatii".

Declaratia companiei a venit in contextul in care, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), organizatie care reprezinta atat transportatori rutieri cat si service-uri auto, acuza Euroins de "practici ilicite" cu dosarele de dauna RCA.

"Firmele de asigurari care vand polite RCA sunt tinta abuzurilor unora dintre service-urilor auto, pe doua niveluri, din cauza legislatiei permisive. Rolul unei asigurari RCA este de a acoperi financiar contravaloarea reparatiilor unui autovehicul accidentat de catre un alt vehicul asigurat, respectiv de a achita masina de schimb inchiriata si pusa la dispozitia persoanei afectate, in conformitate cu legea. Practic, firmele de asigurari RCA sunt silite de catre unele service-uri asa zis independente sa achite despagubiri de cateva ori mai mari decat cele mai scumpe reparatii la reprezentante de firma", arata Euroins.

Compania adauga ca multe dintre petitiile inregistrate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sunt depuse de service-uri auto care solicita "tarife indecente" si sunt adesea solutionate in favoarea Euroins Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri