Romania a consemnat o crestere economica de 3,9% in 2019, fata de 4,4% in 2018, potrivit previziunilor economice de iarna, publicate joi de Comisia Europeana (CE), care arata ca tendinta de incetinire a economiei va continua atat in acest an cat si anul viitor.

Estimarile publicate sunt mai optimiste decat prognozele anterioare, din toamna anului trecut, ale Executivului european, conform Agerpres.ro.

Comparativ cu previziunile publicate in noiembrie, CE si-a revizuit usor in urcare estimarile privind economia Romaniei, in conditiile in care in toamna miza pe o crestere de 3,6% in 2020 si un avans de 3,3% in 2021 iar in prezent estimeaza un avans de 3,8% pentru acest an respectiv 3,5% pentru anul viitor. Conform acestor prognoze, in randul celor 27 de state membre UE, doar Malta va inregistra o crestere economica mai mare decat Romania in 2020 si 2021.

Vino alaturi de noi la Wall-street Financial Forum pentru a afla care este starea economiei, dar si metodele de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te Gratuit AICI.

Romania a atins un varf de crestere economica de 7,1% in anul 2017, urmat de o incetinire constanta, la 4,4% in 2018 si 3,9% in 2019, potrivit datelor publicate de CE.

"Cresterea reala a PIB-ului este preconizata sa ramana robusta, la 3,8% in 2020 si 3,5% in 2021. Stimulentele fiscale semnificative planificate pentru 2020 si 2021 sunt asteptate sa dea un nou impuls consumului privat si de asemenea sa stimuleze importurile. Investitiile sunt asteptate sa ramana la un nivel solid in 2020, sprijinite de constructii si o mai mare utilizare a fondurilor UE. Inversarea, la inceputul lui 2020, a masurilor introduse in luna decembrie 2018 cu privire la suprataxarea bancilor si a firmelor din sectorul energiei sunt asteptate sa favorizeze investitiile private", subliniaza Comisia Europeana.

In paralel, Executivul comunitar prognozeaza ca inflatia va continua sa se reduca in Romania, de la o medie de 3,9% in 2019 urmand sa scada la 3,4% in 2020 si la 3,3% in 2021.

Comisia Europeana avertizeaza insa ca politica fiscala va fi factorul crucial care va influenta evolutia cresterii economice in 2020 si 2021. "O continuare a politicilor fiscale expansioniste care sa agraveze dezechilibrele macroeconomice existente ar putea afecta increderea investitorilor si ar duce la costuri mai mari de finantare. In sens invers, debutul unei consolidari fiscale, de care este atat de mare nevoie, ar contribui la reducerea dezechilibrelor acumulate dar ar duce si la o crestere economica oarecum mai mica de-a lungul intervalului de prognoza. Imprevizibilitatea legislativa sau deteriorarea deficitului fiscal ar putea afecta de asemenea mediul de afaceri din Romania si ar avea un efect negativ asupra deciziilor de investitii", sustine CE.

In ceea ce priveste zona euro si Uniunea Europeana, Comisia Europeana a anuntat joi ca ritmul de crestere al Produsului Intern Brut in zona euro ar urma sa ramana stabil la 1,2% in 2021 si 2021. Pentru Uniunea Europeana, ritmul de crestere este preconizat sa se reduca usor la 1,4% in 2020 si 2021, de la 1,5% in 2019.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri