Numarul de contracte la termen incheiate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) in luna ianuarie 2007 a fost de 486.249, in crestere cu 86% fata de ianuarie 2006, spun specialistii de Sibiu. Valoare contractelor incheiate a fost de 1,6 miliarde lei (peste 469 milioane euro).

"Ne-am apropiat de pragul de 500.000 contracte, valoare aproape dubla in comparatie cu luna similara a anului trecut", a declarat, citat de NewsIn, presedintele BMFMS Teodor Ancuta. "Doar conjunctura nefavorabila de la finalul lunii, in special prin prisma nemultumirilor privind impozitarea, ne-a impiedicat sa depasim nivelul mai sus-mentionat, astfel ca daca in primele 16 sedinte am realizat o medie de aproape 26.000 contracte/zi, dupa ivirea problemelor legate de perceperea impozitului volumul a scazut la circa 14.200 contracte/zi. Per ansamblu suntem insa in grafic, bursa derivatelor continuandu-si traseul ascendent" a mai spus Ancuta.

In clasamentul lunii s-au impus derivativele pe actiunile SIF 2 Moldoca cu un total de aproape 250.000 contracte. Ele au fost urmate de SIF 5 cu mai mult de 188.000 contracte si de TLV cu 14.787 contracte. "Spre finalul lunii s-a observat ca numarul de pozitii deschise pe SIF-uri s-a micsorat comparativ cu mijlocul lui ianuarie. Acest fapt se datoreaza si evolutiilor de la Bursa de Valori Bucuresti, care a oscilat, in ultima perioada, intre niste praguri inguste bine stabilite, din punctul de vedere al analizei tehnice culoarul respectiv denumindu-se neutru", a declarat Minodora Budin, director al sucursalei Sibiu a Nova .

"La nivelul intregii luni, luand in considerare volatilitatea redusa si lipsa de informasii deosebite putem spune ca singurele evenimente care au iesit oarecum in evidenta au fost inchiderile ultimelor operatiuni de arbitraj, concentrate si ele in primele doua saptamani", a precizat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker.

Prima luna a anului a adus interesante schimbari in topul celor mai activi intermediari din piata sibiana a derivatelor. Surpriza vine chiar la varful clasamentului unde Vanguard, cea mai activa casa de brokeraj in 2006 a fost detronata de pe prima pozitie.

Astfel, primul lider al anului este SSIF Broker Cluj cu 130.418 contracte realizate. Vanguard S.A s-au mentinut totusi la un nivel foarte bun incheind luna ianuarie pe locul secund cu 111.557 contracte. Surprizele au continuat prin clasarea pe locul trei a Carpatica Invest care a realizat 75.420 contracte. Pe locul patru s-a clasat o alta societate din Cluj, Interdealer Capital cu 53.170 contracte in timp ce pe cinci se afla Eeastern Securities cu 50.574 contracte. in luna ianuarie pe piata la termen au fost prezenti 43 intermediari din care 42 au realizat efectiv tranzactii.