Romania ar putea pierde aproximativ 500 de milioane de euro la nivelul Politicii de coeziune, in urmatorul exercitiu financiar multianual al Uniunii Europene, a declarat dupa audierile din comisiile reunite de specialitate din Parlament, ministrul propus al Fondurilor Europene, Marcel Bolos.

"Dupa cum se cunoaste, noul procent pe care l-a pus in discutie la nivelul Comisiei Europene este de 1,074% din venitul national brut. Asta pentru Romania inseamna o pierdere de aproximativ 500 de milioane de euro, la nivelul Politicii de coeziune. Daca pana acum discutam de 30,566 miliarde de euro, in varianta noua de buget suntem afectati cu cele 500 de milioane de euro.

Vino alaturi de noi la Wall-street Financial Forum pentru a afla care este situatia economiei romanesti, dar si care sunt metodele de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

Comisia Europeana a inaintat un alt procent in propunerea de buget, iar eu vorbesc despre varianta noua de buget care este acum in discutie si care urmeaza sa fie negociata. Avem aceasta pierdere si, in general, suntem afectati pe zona proiectelor de infrastructura de transport, pentru ca acestea au si specific faptul ca, potrivit noilor orientari la nivel de Comisie, schimbarile climatice sunt prioritare", a mentionat Bolos.

Demnitarul a subliniat ca, in cadrul negocierilor care au loc la nivelul Comisiei Europene, Romania ar putea avea de castigat pe flexibilitatea intre fonduri.

"Pe de alta parte, daca negocierile vor inainta, avem castiguri la nivel de flexibilitate a utilizarii fondurilor europene pe care le avem pentru urmatoarea perioada de programare, intrucat am formulat un numar de sase propuneri de masuri pe aceasta zona a flexibilizarii. Sper sa fie, in final, castigate proiectele de infrastructura mare (transport, mediu, apa). Nu stim cum vor evolua lucrurile din punct de vedere al cifrelor finale. Eu sper sa castigam din aceste masuri de flexibilitate pe coeziune. Aici, cea mai mare alocare a Romaniei este in zona Fondului Social European unde avem 8,3 miliarde de euro. Cel mai mare castig este flexibilitatea intre fonduri, adica sa putem sa transferam banii, spre exemplu, de la zona de Capital Uman catre proiectele de infrastructura, fiindca este o suma enorma pe care o avem pe resursele umane. Suntem in situatia in care trebuie sa gasim alternative in vederea evitarii sau chiar eliminarii riscului de utilizare ineficienta a banilor", a afirmat oficialul.

Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ, miercuri, renominalizarea in Guvernul Ludovic Orban II a lui Ioan Marcel Bolos pentru functia de ministru al Fondurilor Europene.

Sursa foto: igorstevanovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri