Compania de asigurari Asirom a inregistrat, in 2006, un volum de prime brute subscrise de 600,6 milioane lei si a platit indemnizatii si despagubiri, pe politele de asigurare subscrise, de 385,5 milioane lei, trecand pe profit, potrivit datelor preliminare neauditate, prezentate de companie.

Directorul general al Asirom, Boris Schneider, declara inca din 11 ianuarie 2007, intr-o emisiune a The Money Channel, ca Asirom a incheiat anul 2006 cu profit. in anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro) si un volum de prime brute subscrise de aproximativ 573 milioane lei. Potrivit directorului general al Asirom, intentia companiei pentru acest an este sa creasca odata cu piata, iar la finalul lui 2007, compania sa inregistreze profit.

In 2006 la Asirom cea mai mare dezvoltare a avut-o portofoliul de asigurari de incendiu si calamitati naturale, unde primele brute subscrise au crescut cu 35%, precum si asigurarile de daune la proprietati, unde subscrierile au crescut cu 9,5%, potrivti datelor citate de NewsIn. Asirom a incheiat, in 2006, 2,1 milioane contracte noi de asigurare, iar portofoliul de produse s-a restructurat, prin diminuarea ponderii asigurarilor auto, mai afirma compania.

Adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) Asirom, din data de 14 decembrie 2006, a aprobat acceptarea prin transfer a portofoliului de contracte de asigurare, a rezervelor tehnice aferente si a activelor care acopera rezervele tehnice de la SC Asirom Concordia SA, la SC Asigurarea Romaneasca Asirom SA. Societatea Asirom-Concordia era controlata, in proportie de 98,8%, de catre Asirom si ofera produse de pensii private si asigurari pentru calatorii in strainatate. Asirom-Concordia este fosta Casa de Pensii Concordia Romana (CPCR) achizitionata, in 2003, de Asirom. Societatea a inregistrat, in 2005, un profit net de 390.478 lei si venituri totale de 1,58 milioane lei.

Anterior, actionarii societatii de asigurari Asirom au aprobat, pe 4 decembrie 2006, majorarea capitalului companiei cu 45,5 milioane lei (13 milioane euro), prin aport in numerar, in pofida opozitiei unei parti din actionarii minoritari, detinatori a 36,48% din titilurile Asirom. La AGEA din 4 decembrie 2006 au participat actionari detinand, in total, 92,92% din capitalul social al societatii, respectiv Interagro (49,99%), Broadhurst Investments Ltd (14,93%), QVT Fund (12,23%), Rafinaria Astra Romana (8,34%), AVAS (6,37%), Clairmont Holdings Ltd (0,36%) Bank Austria Creditanstalt (0,2%), Investors Bank & Trust Company (0,29%), SIF Oltenia (0,17%) si alti actionari, persoane fizice si juridice (0,0095%).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie 2006, procedura de redresare financiara la Asirom, datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere.

Un comunicat al Asirom, de la acea data, preciza ca "desi in cursul anului 2006, Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite, cauzate de achitarea, catre bugetul de stat, a unor diferente de taxe si impozite in cuantum de 23 milioane lei, precum si de cresterea valorii despagubirilor achitate asiguratilor si/sau persoanelor pagubite (efectuand plati zilnice de aproximatv 1,6 milioane lei), consideram ca nu exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii. Asirom a contestat, inclusiv pe cale judecatoreasca, rezultatele controlului fiscal, urmand ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei actului de control fiscal".

Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, conducerea Asirom a solicitat Consiliului CSA sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara. CSA a decis, pe 22 noiembrie 2006, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom, constatand ca "indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", potrivit unui comunicat al CSA de la acea data.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro).

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri