Felul în care oamenii aleg să-și gestioneze finanțele în cadrul unui cuplu, fie că este vorba despre căsnicie sau parteneriat este direct influențat de încredere, dar și de dorința de a avea un strop de independență.

În cazul în care partenerii au venituri diferite, cheltuielile sunt mai greu de împărțit în mod egal, iar cei cu salariul mai mic nu vor putea pune deoparte sume importante. Iată cum pot fi gestionate finanțele în cuplu și ce presupune această colaborare:

Cheltuielile similare

Felul în care unul dintre parteneri alege să cheltuie banii poate fi deranjant pentru celălalt atunci când criteriile după care sunt împărțite acestea diferă semnificativ. Partenerii cu nevoi similare vor avea mai multe șanse să poată conviețui pașnic și să evite discuțiile contradictorii. De exemplu, unul dintre parteneri poate cheltui sume mai mari pe device-uri și echipamente electronice, în timp celălalt este pasionat de modă și produse cosmetice. Este important că ambii parteneri să fie conștienți de posibilitățile financiare și să nu rămână fără bani la finalul unei luni, indiferent de pasiunile pe care aleg să-și cheltuie veniturile.

Atenția la obiceiurile de a cheltui

Într-o relație este destul de ușor că partenerii să acorde atenție și să învețe din obiceiurile pe care le are fiecare în ceea ce privește cheltuielile. Aceste lucruri ajută că relația să devină mai constructivă și să se bazeze pe încredere. De asemnea, decizia de a depozita banii într-un cont comun poate fi influențată de felul în care partenerii își gestionează personal finanțele. Dacă unul dintre ei obișnuiește să se lase purtat de val sau reușește cu greu să pună bani deoparte pentru economii, contul comun ar putea să mai aștepte. Acest pas trebuie făcut atunci când amândoi sunt siguri de direcția în care o ia relația și de lucrurile importante pe care le pot împărți pe termen lung.

Deciziile simple

Statisticile arată că 68% dintre români pun bani deoparte pentru „zile negre”. Acestea se referă la perioadele în care apar cheltuieli neprevăzute pentru servicii medicale, șomaj sau alte situații neplăcute. În cadrul unei relații, este mult mai ușor să se pună bazele unui fond pentru urgențe sau în cazul în care unul dintre parteneri rămâne fără job. De aceea, este recomandat să se ia deciziile care rezolva cât mai ușor anumite situații. Părțile materiale și cele spirituale care sunt împărțite într-un cuplu nu pot fi supuse mereu unei analize ample, mai ales pentru că astfel de momente pot genera conflicte. De exemplu, persoanele care se află într-o relație serioasă pot alege că fiecare partener să plătească jumătate din prețul chiriei și jumătate din cheltuielile de întreținere sau că suma mai mare să fie plătită de partenerul care are un salariu mai generos.

Comunicarea

În final, comunicarea este totul. Dacă unul dintre parteneri vrea să investească banii, dar celălalt își dorește să rămână într-un loc sigur, deciziile trebuie luate și modificate împreună. În special atunci când finanțele ajung să fie gestionate în comun, nu trebuie să existe secrete sau teamă de a deschide un anumit subiect despre bani. Relațiile de tipul „ce e al meu e și al tău” au nevoie de un nivel superior de comunicare a nevoilor și a dorințelor. Partenerii trebuie să-și seteze obiective, în funcție de lucrurile pe care și le doresc. Obiectivele precum achiziționarea unei mașini sau a unui apartament trebuie să se concentreze pe un fond de economii. Aceste decizii au nevoie de schimbări în obiceiuri din partea ambilor parteneri, iar cheltuielile în acele perioade trebuie reduse pentru a transformă un vis în realitate.

Câteva aspecte esențiale pentru gestionarea finanțelor în cuplu vor reuși să creeze echilibru și înțelegere. Nu este întotdeauna ușor pentru persoanele care trăiesc împreună să decidă când este cel mai bun moment pentru a-și deschide un cont comun, însă, comunicarea poate fi cea mai bună soluție. Obiceiurile financiare, stabilirea unor obiective comune, cât și deciziile simple trebuie să facă parte din relație, mai ales atunci când cei doi își doresc un viitor împreună.

Sursa foto: Joshua Ness, unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri