O data cu introducerea sistemului electronic de plati la nivel interbancar scad nu numai timpii de efectuare a unei plati, ci si valoarea comisioanelor achitate de un client Efectele punerii in functiune a acestui sistem, sub aspect financiar se vor simti probabil, pentru marea majoritate a clientilor abia de la inceputul lui 2006.
Incepand cu data de 8 aprilie 2005, sistemul electronic de plati interbancare din Romania este operational. Este de fapt vorba de prima componenta a acestuia, pana la completa sa intrare in functiune urmand a mai fi date in exploatare alte doua componente ale sale.

Prima componenta a sistemului electronic de plati interbancare, vizeaza operationalizarea sistemului de procesare a platilor de mare valoare (peste 500 milioane de lei), cunoscut pe plan international sub numele de RTGS (Real-Time Gross Settlement System) si denumit in Romania ReGIS. Aceasta componenta a sistemului de plati va permite, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, conectarea Romaniei la sistemul de plati de mare valoare transfrontaliere - target.

A doua etapa, prognozata a fi finalizata in luna mai, vizeaza intrarea in functiune a casei automate de compensatii, ACH (Automate Clearing House). Ea este denumita in Romania SENT si este destinata procesarii platilor de mica valoare (cele intre 0 si 500 milioane de lei).

In ultima etapa va intra in functiune si cea de-a treia componenta a sistemului, GSRS (Government Securities Registry and Settlement System), care va procesa inregistrarea si decontarea operatiunilor cu titluri de stat.

Tranzitia de la sistemul interbancar de plati bazat pe schimbul si circulatia fizica a documentelor de plata pe suport hartie, la unul electronic genereaza o serie de avantaje majore pentru institutiile financiare si pentru clientii acestora. Astfel, va creste semnificativ viteza cu care platile interbancare vor fi procesate pana la decontarea finala.

Practic, platile vor putea fi initializate si finalizate pe parcursul aceleiasi zile bancare, iar in multe cazuri, doar in cateva ore. Fata de pana acum, cand o plata intre sucursalele aceleiasi banci dura o zi, iar intre sucursalele a doua banci diferite plata se realiza chiar si in trei zile se constata o imbunatatire semnificativa in termeni de timp. In plus, transmiterea electronica a instructiunilor de plata va determina o reducere a birocratiei, ceea ce va conduce la posibilitatea scaderii, in scurt timp, a comisioanelor percepute de banci pentru platile interbancare.

Domnul Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor crede ca "putem vorbi de o reducere a comisioanelor legate de operatiunile de plati incepand cu anul viitor".

Sistemul romanesc de plati beneficiaza de tehnologie de varf si de experienta acumulata de tarile europene in care echipa care a implementat proiectul si-a realizat documentarea.

"Implementarea sistemului electronic de plati reprezinta un moment de referinta in istoria sistemului financiar-bancar romanesc. Datoram acest succes intr-o proportie importanta echipei de tineri entuziasti care a fost sufletul acestui proiect" a declarat, cu prilej punerii in functiune a sistemului electronic de plati, Emil Iota Ghizari, directorul general al Transfond.

Scad comisioanele

"Cei mai avantajati vor fi acei clienti ai bancilor care au optat pentru servicii bancare la distanta prin intermediul unei legaturi electronice securizate de tip Internet banking. Ei vor fi cei care vor observa cel mai rapid modul in care incasarile si platile generate de activitatea lor economica le afecteaza soldul disponibil si vor putea, in orice moment sa ia decizii pe baza de informatii corecte si actualizate. Totodata, atat bancile cat si clientii acestora vor beneficia de scaderea comisioanelor pentru platile interbancare." Emil Iota Ghizari, directorul general al Transfond.

Despre Transfond SA

Transfond S.A, operator tehnic si functional al ReGIS, in limita mandatului incredintat de banca centrala, este o companie privata detinuta de comunitatea bancara autohtona, ai carei actionari sunt: Banca Nationala a Romaniei cu 33,33% din capitalul social si 27 de banci comerciale care detin 66,67% din capitalul social. Transfond a fost infiintata in anul 2000, ca urmare a angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana in probleme de modernizare a infrastructurii financiar-bancare romanesti.

Dupa infiintare, in prima parte a anului 2001, Transfond a devenit operational, preluand activitatea de operare a sistemului de plati pe suport hartie, externalizat de banca centrala. Astfel, operand sistemul de plati pe hartie in numele si contul bancii centrale, pe baza mandatului primit de la aceasta, Transfond a generat resursele prin care comunitatea bancara romaneasca s-a achitat de obligatia co-finantarii proiectului PHARE RO 0005.02 "Interbank Payments System", al carui obiectiv a fost proiectarea si implementarea, in Romania, a unui sistem de plati electronic situat la cele mai inalte standarde tehnologice si functionale. Pana in prezent, valoarea investitiilor Transfond in resurse umane, echipamente, software de baza si sedii destinate operarii sistemului electronic de plati se ridica la aproximativ 7 milioane de euro. Alocarea efectiva de resurse financiare din partea Uniunii Europene prin fonduri PHARE, in acest proiect s-a cifrat la 8,2 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri