Electrica a depus noi oferte pe OPCOM, operatorul bursei de energie, pentru a achizitiona o cantitate de electricitate de 1,815 milioane de MWh, incepand cu 1 aprilie, data la care expira contractele renegociate cu producatorii de electricitate, in baza ordinului ministrului economiei din decembrie. Potrivit OPCOM, Electrica a depus patru oferte de achizitie pentru o cantitate totala de electricitate de 1,815 milioane de MWh.

Astfel, in baza primelor doua oferte, pentru o cantitate de 660.100 de MWh, societatea ofera maximum 160 de lei/MWh. Pentru 330.100 de MWh, Electrica este dispusa sa plateasca 164 de lei/MWh, in timp ce, pentru oferta de achizitionare a unei cantitati de 165.100 de MWh, pretul maxim este de 166 de lei/MWh. Aceste preturi nu contin TVA, iar perioada de livrare este 1 aprilie - 31 decembrie 2007.

La sfarsitul lunii noiembrie 2006, Electrica a depus la OPCOM o oferta potrivit careia dorea sa achizitioneze, pentru 2007, o cantitate de 1,752 de milioane de MWh, volum care ar acoperi doar o treime din necesarul de electricitate al companiei pentru livrarile de pe piata libera.

Pretul maxim de achizitie pe care Electrica era dispusa sa-l plateasca ar fi fost de 125,7 lei/MWh fara TVA, pentru o perioada de livrare cuprinsa intre 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2007. "Noi avem nevoie de multa energie si am postat la OPCOM acest anunt pentru a atrage producatorii mari de electricitate de genul Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova", a spus la acea data potrivit NewsIn, fostul director de furnizare, Ion Lungu.

Pentru ca niciun producator de energie nu a raspuns ofertei, iar Electrica risca sa nu isi poata onora contractele, din cauza unui deficit de energie de 80%, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian a emis un ordin, la finele lunii decembrie 2006, prin care producatorii de energie au fost mandatati sa prelungeasca contractele cu Electrica pana la 31 martie 2007. Vosganian a precizat, cu acea ocazie, ca acest ordin nu distorsioneaza piata de energie, intrucat toate companiile care intra sub incidenta acestui ordin sunt de stat.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dacia va cumpara electricitate de la CEZ