Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras ieri un miliard lei (295,9 milioane euro), adica aproape o zecime din oferta celor 28 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, potrivit dealerului Bancpost Cristina Iacob.

"Banca centrala a atras la licitatia de luni pentru depozitele la o luna un miliard lei, reprezentand doar 10,84% din suma oferita de banci. Din aceasta cauza, dobanzile la depozitele overnight au scazut usor de la 7,5-8,5% pe an, cat erau in prima parte a zilei, la 6,5-7,5% pe an si e posibil sa mai scada, din cauza surplusului de lei din piata", a spus dealerul Bancpost pentru NewsIn.

Luni au ajuns la scadenta si titlurile de 2 miliarde lei emise in urma cu o luna de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si pentru ca BNR a atras doar un miliard lei la licitatie, diferenta, tot de un miliard lei, a ramas in piata, a explicat Iacob. Faptul ca la licitatie au participat 28 de banci din cele 38 din piata bancara romaneasca arata ca foarte multe banci au lichiditati in exces in momentul de fata, a mai spus dealerul Bancpost.

Banca centrala a atras 2 miliarde lei la licitatia de saptamana trecuta, iar suma "sterilizata" de BNR a fost tot partiala. in aceasta saptamana, nu va fi scadent nici un depozit la o luna al BNR pentru ca banca centrala nu a organizat licitatie pentru asemenea depozite in urma cu o luna.

BNR a refuzat sa mai atraga, din decembrie 2006, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna. Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarile in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la sfarsitul anului trecut, sustin bancherii.

Cursul oficial afisat ieri de banca centrala, arata un nivel de 3,3789 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 88 lei vechi fata de euro (0,26%), comparativ cu nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a afisat un curs de 3,3877 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 7,31% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 0,43 puncte procentuale mai mult decat vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,38% pe an, cu 0,47 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri